FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE, IRAK’A OLASI MÜDAHALEDE POTANSİYEL MÜTTEFİK OLARAK GÖRÜLÜYOR”




Financial Times gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bu hafta başladığı Orta Doğu ve Avrupa gezisinde, IŞİD’e yönelik bir müdahale için destek arayacağına vurgu yaptığı haberinde, Türkiye’nin Irak’a olası müdahale durumunda potansiyel müttefik olarak görüldüğünü yazdı.

Kerry’nin, Iraklı Sünnilerin IŞİD’le bağlarını koparmaları ve Irak’ta mezhepler üstü bir hükümet kurulması için Sünni müttefiklerine başvuracağını kaydeden  İngiliz Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta hava saldırısına dair açıklamasına da yer verdiği haberinde, “Başbakan Erdoğan, hava saldırılarının sivil ölümleriyle sonuçlanabileceğini, bölgede militan ve sivillerin iç içe yaşadığını söylemişti. NATO üyesi olan Türkiye,  Irak’a olası bir askeri müdahale durumunda potansiyel müttefik olarak görülüyor” dedi.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in, ‘Saddam Hüseyin’in Devrilmesi Bu Krize Yol Açmadı’ başlıklı yazısına da yer veren Financial Times, Blair’ın, “Saddam Hüseyin’in bundan 11 yıl önce devrildi. Bundan dört sene önce Irak’taki IŞİD ve diğer El Kaide benzeri cihatçı gruplar; Amerikan, İngiliz ve Sünni aşiretlerin işbirliği karşısında yenilgiye uğruyor ve etkisiz kalıyordu. Suriye’deki iç savaş onları tekrar ayağa kaldırdı. Dolayısıyla Suriye’de müdahaleden kaçınmak da sonuçları olan bir seçimdi. Diğer bir konu ise, Arap ayaklanmalarını ve eski rejimlerin yıkılışını göz önünde bulundurmadan, Orta Doğu’ya ilişkin hiçbir analizin anlamlı kılınamaz. Bu ayaklanmaların Irak’a sıçramayacağını düşünmek garip olurdu. Ve Saddam Hüseyin sağ olsaydı, ayaklanmalara tepkisi Mübarek’ten çok Esad’a benzeyecekti. 2003’te hangi kararı almış olursak olalım, 2014’te zor bir seçimle karşı karşıya kalacaktık. Bugün karşı karşıya kalınan zorluk 2003’te ya da bugün yapılan tercihlerden kaynaklanması. Asıl sorun radikal İslamcılık ve bu sorun evrensel hale geldi. Kısa vadede Irak’ta hükümetin değişmesi ve Suriye’de iki taraf dışında bir yönetime gidilmesi gerekiyor. Uzun vadede ise radikallerin terör kampanyası yaptığı yerlerde onlara karşılık verecek gücü ellerinde bulundurmaları gerekli” şeklindeki değerlendirmelerini de aktardı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-