GUARDIAN: “BU TİP ÖRGÜTLER ISSIZ,STRATEJİK ÖNEMİ AZ YERLERDE HAKİMİYET KURABİLİRLER”


 

Guardian gazetesi, IŞİD militanlarının ele geçirdikleri kentlerde tutunabilme ihtimallerini irdelediği haberi analizinde, “Bu tip örgütlerin hakimiyet kurabildikleri alanlar şehirler değil, ıssız, zayıf merkezi hükümetlerin ulaşamadığı, stratejik önemi az yerler” diye yazdı.

“El Kaide’den Mısır’daki cihatçılara kadar radikal İslamcı örgütlerin yıllardır, çarpıcı eylemler yapmak ile saldırıları gerçekleştirmek için kullanabilecekleri alanlarda hakimiyet kurmak arasında gidip geldi” diyen İngiliz Guardian gazetesi, “Bu tip örgütlerin hakimiyet kurabildikleri alanlar şehirler değil, ıssız, zayıf merkezi hükümetlerin ulaşamadığı, stratejik önemi az yerler. IŞİD’in bu genellemeye uyup uymayacağı önümüzdeki günlerde IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin kentlerde çekilip çekilmeme yönündeki kararının ardından görülecek” şeklinde kaydetti.

Irak’ın fiilen 3 parçaya bölünmüş olmasının sorumlusu olarak Şii ağırlıklı hükümetin Başbakanı Nuri Maliki gösterildiğini kaydeden Guardian, “İleriyi göremeyen ve bağnaz biri olarak tanımlanan Maliki’nin Sünni azınlığı dışlaması IŞİD’e alan yarattı. Şimdi de Maliki, rüştünü ispatlamak ve koltuğunu korumak için IŞİD’in üzerine büyük bir güçle gidebilir.Kuzeyi geri almak için çıkılacak sefer çoğunluğu Şii olan askerleri Sünni savaşçıların karşısına çıkaracaktır ve sivillerin yaşadığı alanlara hava ve topçu saldırıları düzenlenirse bu, nüfusu daha da yabancılaştırma riski doğurur. Sonuç olarak, Bağdat’ın kazanmasının tek yolu Irak’ın son yıllarda yönetildiği mezhepçi çizgiden çıkmasıdır. Tabi bunu Maliki’nin anlayıp anlayamayacağı ise ayrı bir mesele” değerlendirmeleriyle haber analizini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-