WALL STREET JOURNAL: “IRAK’TA YÜKSELEN JEOPOLİTİK RİSK MERKEZ BANKASI’NI FAİZ İNDİRİMİNDE ÜRKÜTÜR MÜ?”




Wall Street Journal gazetesi, Merkez Bankası yarın faiz kararı için toplanacağına dikkat çektiği haberinde, “Piyasalar, geçen ay 50 baz puanla başlayan indirim sürecinin benzer şekilde devam etmesini bekliyor” derken, ‘Ancak akıllarda ortak bir soru var: Irak’ta yükselen jeopolitik risk Merkez Bankası’nı faiz indiriminde ürkütür mü?’ sorusuna da yanıt aradı.

“Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) son haftalarda Musul başta olmak üzere, Irak’ta birçok şehri hızlı bir şekilde ele geçirmesi Türk diplomatlarını esir alması Türkiye’ye ekonomisini dolaylı ve doğrudan yollarla etkiliyor. Yükselen petrol fiyatları Türkiye’nin enerji maliyetini ve enflasyonu artırma olasılığını gündeme taşırken, 12 milyar dolarlık ihracatı ile ikinci büyük pazarına yönelik ticaretin sekteye uğrama riski cari açık ve Türk Lirası (TL) üzerinde baskı yaratma riskini doğuruyor” diyen Amerikan  iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Ekonomistler gelişmelerin Merkez Bankası’nın faizleri hızlı bir şekilde indirmesini engelleyebileceğini belirtiyor” diye yazdı.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert’in, “Uzunca bir süredir piyasadaki hakim beklenti, enflasyonun baz etkisi ile bu aydan itibaren düşüşe geçeceği, bunun da Merkez Bankası’nın faizleri indirme konusunda elini güçlendireceğiydi. Bu rakamsal olarak doğru olmasına doğru da, Irak gelişmeleri sonrasında burada biraz düşünmemiz gerekiyor. Hesaplara göre petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış enflasyona 0,5 puan, cari açığa 4 milyar dolar ekliyor. Üstelik Irak’taki durum kötüye giderse, artacak risk primi nedeniyle TL’de değer kaybı görmemiz kaçınılmaz. İşte bu nedenle piyasalarda Merkez Bankası’nın agresif faiz indirimi yapması yönündeki beklentiler biraz daha normalleşiyor. Daha önce 150 baz puan indirim fiyatlayan piyasalarda, bu beklentiler şu an 100 baz puan seviyesine inmiş durumda” şeklindeki görüşlerini aktaran ABD’li gazete, “Irak’ta IŞİD’in artan etkisi sonrasına petrol fiyatları hızlı yükselişe geçti. Brent petrolün varil fiyatı son bir haftada yüzde 5 oranında yükselerek 115 doları aştı. IŞİD’in Türkiye Musul konsolosluğunu işgal ettiği 11 Haziran’dan tarihten bu yana dolar kuru yüzde 4’e yakın yükseldi” dedi.

HSBC Yatırım Stratejisti Fatih Keresteci’nin, “Merkez Bankası’ndan bu ay 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi hakimdi. Ancak, petrol fiyatlarındaki yükselişin son iki günde ivme kazanması enflasyon üzerindeki olası olumsuz etkileri nedeniyle Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçebileceği ihtimali de belirdi” şeklindeki sözlerine de yer veren Wall Street Journal haberine şöyle devam etti:

“The Wall Street Journal’ın 12 ekonomist ile yaptığı ankete göre bu ay Merkez Bankası’ndan 50 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. Ankete katılanların 11’i 50 baz puanlık indirim beklerken 1 ekonomist 75 baz puanlık indirim beklediğini açıkladı. Banka, geçen ay da faizler yarım puan indirerek yüzde 9,5’e çekmişti. Başkan Erdem Başçı, 16 Haziran’da Kayseri’de yaptığı bir konuşmada faizler ölçülü şekilde indireceklerini ve bunun 25-50 ya da 75 baz puanlık bir indirim anlamına geleceğini belirtmişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bugün yaptığı bir konuşmada Merkez Bankası’nın faizleri Ocak’taki artış öncesi olan yüzde 4,5 seviyesine indirmesi gerektiğini belirtti”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-