FARUK LOLOĞLU TEHRAN TIMES’A KONUŞTU: “TÜRK HÜKÜMETİ, BAĞDAT’IN ONAYI OLMADAN ERBİL’LE TEK TARAFLI ANLAŞMADAN KAÇINMALI”


 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loloğlu, “Irak petrolü meselesi her şeyden önce Kuzey’deki bölgesel oluşum ile Bağdat’taki merkezi hükümet arasında bir konudur. İnanıyorum ki, Türk hükümeti Bağdat’taki federal hükümet ile görüşmeli ve Bağdat’ın onayı olmadan Erbil ile tek taraflı anlaşmalardan kaçınmalı” dedi.

İranlı Tehran Times’ta mülakatı yayınlanan Loloğlu, “Irak petrolü meselesi her şeyden önce Kuzey’deki bölgesel oluşum ile Bağdat’taki merkezi hükümet arasında bir konudur. İnanıyorum ki, Türk hükümeti Bağdat’taki federal hükümet ile görüşmeli ve Bağdat’ın onayı olmadan Erbil ile tek taraflı anlaşmalardan kaçınmalı. Ankara, Bağdat’ın bu konudaki itirazlarını dikkate almalı. Dış güçler için izlenecek en iyi yol, Irak’taki iki taraftan, Irak petrolünün işletilmesi ve satılması konularında bir anlaşmaya varmalarını ısrarla istemektir” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye ziyaretini zamanlama açısından yerinde ve önemli olarak niteleyen Loloğlu, İran’ın Ruhani yönetiminde gerçekleştirdiği yeni hamlenin uluslararası toplumun saygısını kazanmakta olduğunu da söyledi.

 Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye ziyaretini de değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Ziyaret, Irak ve Suriye gibi bölgede sorunların yaşandığı bir döneme rastlandı. Ruhani’nin liderliğindeki İran, Ortadoğu’da daha çok istikrar ve güvenlik sağlanması için bölgede ve uluslararası düzeyde olumlu ve çok boyutlu çabalar gösterdi” diye konuştu.

Suriye konusunda AKP yönetimindeki Türkiye ile İran arasındaki önemli görüş ayrılıklarının olduğunu söyleyen Loğoğlu, “CHP de, Türk Hükümetinin Suriye politikasını eleştiriyor, mutabık değil. CHP, Suriye’nin geleceğinin Suriye halkı tarafından belirlenmesi amacıyla daima Suriye ihtilafı için rejim ve muhalefet arasında müzakereler yoluyla barışçıl çözüm çağrısında bulundu. CHP  iki yılı aşkın bir süre önce Suriye sorunu için uluslararası konferans çağrısını yaptı. Bştan beri Suriye ihtilafının çözümü için yapılacak herhangi bölgesel veya uluslararası çabanın başarısı için İran’ın katılımının şart olduğunu söyledi” şeklide kaydetti.

Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracına İran merkezi hükümetin gösterdiği tepkiye ilişkin ise Loloğlu, “Irak petrolü meselesi her şeyden önce Kuzey’deki bölgesel oluşum ile Bağdat’taki merkezi hükümet arasında bir konudur. İnanıyorum ki, Türk hükümeti Bağdat’taki federal hükümet ile görüşmeli ve Bağdat’ın onayı olmadan Erbil ile tek taraflı anlaşmalardan kaçınmalı. Ankara, Bağdat’ın bu konudaki itirazlarını dikkate almalı. Dış güçler için izlenecek en iyi yol, Irak’taki iki taraftan, Irak petrolünün işletilmesi ve satılması konularında bir anlaşmaya varmalarını ısrarla istemektir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-