ALMAN ORTADOĞU UZMANI DEUTSCHE WELLE’YE KONUŞTU: “TÜRKİYE BASİRETSİZ POLİTİKALARININ FATURASINI ÖDÜYOR”



Alman Ortadoğu uzmanı Michael Lüders, Irak’taki son gelişmelere ve Türkiye Başkonsolosu’ndan rehin alma saldırısına ilişkin, “ Türkiye’nin bölgedeki basiretsiz politikalarının faturasını ödüyor. Suriye’de Beşar Esad’a karşı destek verilen IŞİD ile Irak’ta düşman olundu” dedi.

 IŞİD tehlikesinin ABD’den önce Avrupa için tehdit oluşturduğunu kaydeden Lüders, “Irak ordusu, yardım almadan IŞİD’i bertaraf edemez. Irak ordusu bir milyonun üzerinde silahlı askerle güçlü ancak disiplin ve motivasyondan yoksun. Ordu dini ve etnik orantılı temsiliyete göre kuruldu. Sünni askerlerin Sünni isyancılara ateş açmak için bir nedenleri yok” dedi.

Irak’ın sadece kağıt üstünde devlet olduğunu ve çöküşün çoktan başladığını kaydeden Michael Lüders, “IŞİD Bağdat yönetimi için ölümcül darbe olacak. Ülkedeki bölünme artık engellenemez. El Maliki yönetimi bunalmış ve çaresiz. Amerikalılar ve Türkler gelecek hafta ve aylarda bölgedeki gelişmeleri izleyecekler. Ancak kendi içinde ülkenin güneydoğusunda Kürtlere karşı mücadele eden Türkiye’nin, Irak’taki Kürtlere destek olmak için asker göndermesi de büyük bir paradoks olacak” diye konuştu.

ABD’nin de Kürtlere destek vereceklerini açıkladıklarını, Irak’a bir askerî misyon ihtimalinin değerlendirme aşamasında olduğunu kaydeden Lüders, “Askerî müdahale krizi çözmeyecek. İlk kez radikal İslamcı bir örgüt, sınırlar aşırı ilerleyip bölgeleri kontrolü altına aldı. Irak’taki felakette Amerikalıların da payı oldu. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra yaptıkları yanlışların faturasını ödediler. Askerî operasyonların o ülkelerin demokrasi altyapısını ya da ülkenin güçlenmesini sağlamadığının kabul edilmesi gerekir”.

IŞİD terörünün ABD’ye henüz ulaşmayacağına dikkat çeken Alman uzman, “IŞİD öncelikle Suriye ve Irak’ta yerini sağlamlaştırmaya çalışacak ve terör saldırıları düzenlemeleri durumunda düşman olarak görülen Batı ve dolayısıyla Avrupa’nın tehdit altında olacak. Avrupa ülkeleri pasaportuna sahip olan çok sayıda IŞİD üyesinin, Suriye’de eğitim aldıktan sonra yeniden Avrupa’ya döndüklerine dair kanıtlar bulundu. Bu uzun süredir Avrupa güvenlik yetkilileri için önemli bir sorun oldu. Halihazırda Türkiye sınırında yaşananlar Avrupa için olduğu kadar Türkiye için de sorun olduğunu belirtti. Türkiye, bölgedeki basiretsiz politikalarının faturasını ödedi. Suriye’de Beşar Esad’a karşı destek verilen IŞİD ile Irak’ta düşman olundu” değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu Uzmanı Lüders şöyle devam etti:

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Şiileri bertaraf edecekleri umuduyla bölgede teröre destek verdiler. Suudi Arabistan Şii İran’ı düşman ve kendisini de Sünnilerin koruma kalkanı olarak gördü. Suudilerin IŞİD tehlikesinin kendilerini de sarabileceğini unutmaması gerekir. Kısa süreli bir çözüm olacağı için askerî müdahale yapılmamalı. Bölgedeki güçler olan Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin IŞİD’e destek vermeyi kesmeleri için etkili olunması gerekir. Eninde sonunda IŞİD bertaraf edilecek ancak etkileri aylar ve yıllarca sürecek”.

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-