THE TIMES OF ISRAEL: “RUHANİ, SIKINTILI BAĞLARI ONARMA UMUDUNDA”


 

The Times of İsrael, İran’dan Türkiye’ye 1996 yılından bu yana ilk defa cumhurbaşkanı düzeyinde resmi bir ziyaret yapılmasına dikkat çektiği haberinde, “İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye’yi sıkıntılı bağları onarmayı umuduyla ziyaret ediyor” diye yazdı.

“İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye’yi, sıkıntılı bağları onarmayı umuduyla ziyaret etti” diyen İsrailli haber portalı The Times of İsrael, “Türkiye ve İran  sık sık bölgesel etkinlik için yarıştı. Suriye savaşına ilişkin derin ayrışmalar oldu. İki taraf arasında karmaşık ve sık sık disfonksiyonel bir ilişki oldu ve bu ilişki, son yıllarda bölge çapında Sünni ile Şiiler arasındaki rekabetle özellikle sert bir dönemece girmiş bulunuyor. Bu durumun Suriye savaşı nedeniyle daha da belirginleşti ve iki ülke Irak, Orta Asya ve Kafkaslar’da nüfuz için de birbiriyle rekabet etti” ifadelerini kullandı.

‘Kürt ayrılıkçılığı’ konusunda iki ülkenin işbirliğini yapmak yerine yıllarca diğerinin arka bahçesindeki isyancılara sponsorluk yaptığını da öne süren İsrailli site, “Gerilimlere rağmen iki tarafın, birlikte çalışmak için birçok nedeni oldu. İki ülke, sınırlarının etrafında radikal militanların yükselişinden kaygı duyuyor ve her şeyden çok İran’ı hedefleyen Batılı yaptırımların tehdidi altındaki yakın enerji ve ticaret bağlarını korumayı arzuluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ruhani’nin Anıtkabir’i ziyaret etmesi beklenmediğini de belirten The Times of Israel, “Atatürk laik sicili nedeniyle İran’ın teokratik hükümdarları arasında sevilmedi. Türkiye’nin cumhurbaşkanı da İran’a yaptığı ziyaret sırasında İran devrimi lideri Humeyni’nin kabrini ziyaret etmeyi reddetmişti” sözleriyle haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-