AMERİKA’NIN SESİ (VOA): “LİCE GERİLİMİ YÜKSELİYOR”


 

Amerika’nın Sesi, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde karakol inşaatını protesto etmek için başlayan eylemlere TSK’nın sert tepki vermesiyle siyasi ortam gerildiğini belirterek, “Lice gerilimi büyüyor” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri  öncesi hükümetin  ‘Çözüm Sürecine’ ilişkin adım atmasının beklendiği bir dönemde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde karakol inşaatını protesto etmek için başlayan eylemlere TSK’nın sert tepki vermesiyle siyasi ortam gerildi” diyen Amerikan kongresinin finansörlüğünü yaptığı Amerika’nın Sesi, HDP heyetinin sürpriz İmralı ziyaretine de dikkat çektiği haberinde, “Öyle ki İmralı’da görüşmeleri yürüten HDP heyeti, Pazar günü akşam saatlerinde sürpriz şekilde Lice olaylarını görüşmek üzere Pazartesi günü PKK lideri Abdullah Öcalan’la bir araya geleceğini duyurdu. İmralı heyetinin yaptığı açıklamada ‘Çözüm sürecinin geldiği aşama, Lice’de yaşananlar ve olası diğer gelişmeler bu ziyaretin ivedilikle yapılmasını gerekli kılmıştır ifadesi yer aldı” şeklinde kaydetti.

Cuma günü Lice’de çıkan olaylarda hayatını kaybeden iki kişinin düzenlenen cenaze törenlerinde yine olaylar çıktığına da dikkat çeken Amerika’nın Sesi, “26 yaşında ölen Ramazan Baran’ın cenazesinde göstericiler, polise havai fişek, Molotof kokteyli ve taş atarken emniyet güçleri de gaz bombası ve tazyikli suyla karşılık verdi. Cuma günü ölen bir başka sivil Baki Akdemir’in cenaze törenine de binlerce kişi katıldı. Lice ve Hakkari’de esnaf, ölümleri protesto etmek için geniş katılımlı kepenk kapama eylemi yaptı” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın Sesi haberinde şöyle devam etti:

“HDP,  Lice’de yaşanan olaylardan hükümeti sorumlu tuttu. Halka saldırmak çözüm süreciyle uyumlu değil gibi tepkileri gösterdi. HDP, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla  yapılması planlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ konulu görüşmeyi de erteleyip TBMM Grup Toplantısını Lice’de yapma kararı aldı. KCK’dan ise halk ayaklanması çağrısının geldi. KCK’nın açıklaması öncesi ve sonrası Lice’de iki sivilin ölmesini protesto etmek için Türkiye’nin birçok kentinde eylemler yapıldı. Tokat, Mardin, Şırnak, Hakkari ve İstanbul’da düzenlenen eylemlerde de göstericiler ve polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-