DEUTSCHE WELLE: “ANKARA-ERBİL ENEJİ ORTAKLIĞI BÖLGEDE DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK”


 

Deutsche Welle, Ankara-Erbil enerji ortaklığının Ortadoğu’da dengeleri değiştireceğini kaydetti.

Bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden gerçekleştirdiği petrol ihracatı ile bağımsızlık yolunda önemli bir adım attığını ifade eden Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Irak’ın kuzeyindeki özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara petrol satışı gerçekleştirmesi Ortadoğu’daki dengeleri değiştirecek. Yeni bir siyasi ve ticari işbirliğinin ayak sesleri söz konusu. Türkiye’nin en uzun kara sınırının olduğu Suriye’nin ardından bir diğer komşusu olan Irak’ta da iç savaş ihtimali her geçen gün artıyor. Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul kentini işgali ile başlayan kaos, Irak’ın üçe bölünme senaryolarını yeniden gündeme getirirken, ülkenin kuzeyindeki Kürt bölgesinde Irak’ın orta ve güneyinde yaşanan gerilimden uzak yeni bir döneme giriliyor” şeklinde kaydetti.

Kürt bölgesinin  petrol kaynaklarının uzun zamandır Türkiye’nin de ilgisini çektiğine, birçok Türk şirketinin bölgede petrol arama faaliyeti yürüttüğüne dikkat çeken Deutsche Welle, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de 4 Haziran’da yaptığı açıklamada, ABD’nin itirazına rağmen Türkiye ile enerji alanında 50 yıllık anlaşma imzaladıklarını, sürenin daha da uzatılabileceğini belirtti. Türkiye, 2013’ten beri bölgeden tankerler ile taşınan petrolü kendi sınırları içinde depoluyordu. 2014’ün ilk aylarında ise petrol, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’ndan Ceyhan’a pompalanmaya başlandı. Kürt yönetiminin Türkiye’ye gönderdiği petrolün ilk satışı 22 Mayıs’ta yapıldı,  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki  ise, 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara sevkiyatına mesafeli durduklarını, ‘Irak hükümetinin onayı olmadan yapılan petrol ihracatını desteklemiyoruz’ sözleri ile vurguladı.Ancak IŞİD’in Musul’u işgali ile ülkenin içinde girdiği bunalım, Kürt bölgesini yeniden ABD’nin gözünde ‘güvenli liman’ haline getirdi” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle haberine şöyle devam etti:

“Enerji Bakanı Taner Yıldız 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, şu ana kadar Ceyhan Limanı’ndan üç tanker petrolün sevk edildiğini, dördüncü kargonun da pazar akşamı itibariyle yüklenmeye başladığını, şimdiye kadar 97 milyon dolarlık Kürt petrolünün satıldığını ve bu miktarın 93 milyon dolarının Halkbank’taki hesaba yatırıldığını kaydetti. Kürt bölgesinden çıkan petrolün Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara ulaşmasını Deutsche Welle Türkçe servisine değerlendiren uzmanlar, Erbil-Ankara hattında geliştirilen işbirliğinin bölgedeki refah ve huzuru artıracağını, Kürt devletinin kurulmasını da hızlandıracağını belirtirken Kürt petrolünün satışı meşru hale geldi. Kürtler ekonomik özgürlüğe kavuşuyor  ve petrolden sonra sıranın doğalgaza geleceğinin de altı çiziyorlar. Petrol ile birlikte doğalgazın da Türkiye üzerinden Avrupa ve uluslararası pazarlara çıkışı sağlanırsa, bu ilişki daha da kuvvetlenecek’ diye düşünen uzmanlar, böylesi bir işbirliğinin Ortadoğu’daki en büyük destekçisinin ise Doğu Akdeniz’de yeni enerji hatları kuran İsrail olacağını kaydediyorlar”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-