DEUTSCHE WELLE: “KREDİ DERECELENDİRMEDE ÇİN-RUS ORTAKLIĞI


 

Deutsche Welle, finans krizi sırasında riskleri göz ardı edip hatalı kredi notu dağıttıkları için şimşekleri üzerine çeken Amerikan derecelendirme şirketlerine rakip geldiğini, Çin ve Rusya’nın kendi derecelendirme şirketlerini kurmak için anlaştıklarını bildirdi.

‘Çin ve Rusya kendi derecelendirme şirketlerini kurmak için anlaştılar. Asya’nın ekonomi devlerinden gelen bu sürpriz adım, şirket ve devletlerin borçlanma maliyetini belirleyen Standard & Poor's, Moody's ve Fitch’in korkulu rüyası olabilir mi?’ sorusuna yanıt arayan Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov adeta Batı’ya savaş ilan edercesine, ‘derecelendirmenin siyasi unsurlardan arındırılmasını’ talep ediyor. Bakan devlet ve şirketlerin kredi notunun siyasi nüfuz altında değerlendirildiğini ve bunun da ABD’deki üç büyük derecelendirme kuruluşunun kendilerine değerlendirme siparişi veren müşterilerinin gönlünü hoş tutmasıyla ilgili olduğunu söylüyor. Uzmanlar ise Çin-Rusya ortaklığıyla kurulacak bir derecelendirme kuruluşunun daha fazla şeffaflık getireceğinden kuşkulu” ifadelerini kullandı.

Bremen Üniversitesi İktisat Profesörlerinden Rudolf Hickel’in, “Çok sayıda Çin ve Rus derecelendirme şirketinin birlikte çalışmasının anlamsız olacak. Aralarındaki işbirliğini geliştirmek isteyen Avrupa Birliği ile ABD arasındaki serbest ticaret görüşmelerine tepki olarak gündeme getirildi” şeklindeki görüşlerine yer verdi.

‘Mayıs ayında da Çin ile Rusya arasında milyarlarca dolarlık doğalgaz sevkiyat sözleşmesi imzalanmıştı. Ortak derecelendirme kuruluşu gelişen ikili ilişkilerin yeni bir cephesi mi?’ sorusuna ise Profesör Hickel, “Kanaatimce bu, ekonomik işbirliğini geliştirme arzusunu gösteren ama işbirliğini marjinal alanda bırakan sembolik bir jesttir. Bu bakımdan ciddiye almaya değmez. Daha çok AB ile ABD arasında görüşmeleri süren ticaret anlaşmasına tepki mahiyetindedir ve önemli rol oynamayacaktır. Bu proje başarısız olabilir. Kredi notu dağıtan şirketler, hissedarlarının güvenine ve değerlendirmelerinin bağımsızlığına ihtiyaç duyar. Ekonomik sistemleri son derece farklı olan Çin ve Rusya böyle bir ortaklıktan ne bekleyebilir? Hem de, Rus devlet tahvillerine saygın derecelendirme şirketlerinin ‘ıskarta’ notu verdiği bir dönemde. Bana göre, var olan derecelendirme şirketleri için standart kurallar belirlenip çalışmalarının düzenlemeye bağlanması daha önemli. Bundan böyle değerlendirmeye tabi tutulanların derecelendirme şirketine ödeme yapmasına izin verilmemelidir” yanıtını verdi.
Turizmden 2013 yılında 11 milyar Euro gelir sağlayan Yunanistan’ı bu yıl 20 milyon kişinin ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-