WALL STREET JOURNAL:“BAĞDAT, PETROL SEVKİYATINA YARDIMCI OLAN TÜRKİYE HAKKINDA DAHA FAZLA DAVA AÇACAK”


 

Wall Street Journal gazetesi, Bağdat’ın hem Kürt bölgesi hem de bölge yönetiminin sevkiyatlarına yardımcı olan Türkiye hakkında daha fazla dava açacağını yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Kürtler’ in daha fazla ham petrol sevkiyatına devam etmesinin ardından Irak merkezi hükümeti yarı özerk bölgenin petrol ihracatı hakkında Birleşmiş Milletler’e başvurabileceğini duyurdu. Uluslararası kuruma yapılacak başvuru Bağdat’ın yasak olduğunu ve Kürtler’in de anayasal hakları olduğunu iddia ettikleri petrol ihracatı krizindeki son adımı oluşturacak. Bağdat dün hem Kürt bölgesi hem de bölge yönetiminin sevkiyatlarına yardımcı olan Türkiye hakkında daha fazla dava açacağını belirtti. Bağdat’ın Türkiye’ye karşı halihazırda uluslararası arabulucuk davası devam ediyor” diye yazdı.

Irak Petrol Bakanı Abdülkerim Luaiby’in “Yasa ihlalleri konusunda Birleşmiş Milletleri bilgilendirmek üzereyiz. Aynı zamanda Irak’ın Türkiye ile gerçekleştirdiği 15 milyar dolarlık karşılıklı ticarette zor dönemler geçirebilir” şeklindeki sözlerini de aktaran ABD’li gazete, “Kürt yetkililer dün Ceyhan limanından ikinci bir ham petrol gemisi ile sevkiyata devam etti ve Mayıs ayından bu yana ihraç ettiği petrolün oranını 2 katına çıkarttı. The United Emblem isimli geminin ruhsatı Yunanistan’a ait . Pazar günü Akdeniz limanına varan gemi İspanya’dan yola çıkmış ve dün itibariyle de açıklanmayan bir noktaya doğru harekete geçmişti. Geminin bağlı olduğu Palmali Shipping ajansı hareketi doğruladı. Sevkiyata yakın iki ismin verdiği bilgilere göre tanker Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KRG) tarafından üretilen yaklaşık 1 milyon varil ham petrol taşıyor. Bölgede Kuzey Irak’tan Türkiye’ye Aralık ayından bu yana petrol sevkiyatı gerçekleşiyor” şeklinde kaydetti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı bir açıklamada Kürtler’in günlük 100,000 varil petrolü Ceyhan’a gönderdiğini söylediğine dikkat çeken Wall Street Journal haberine şöyle devam etti:

“Cuma günü itibariyle limanda KRG’ye ait petrol oranı 2.8 milyon varil oldu. Yıldız yapılan petrol sevkiyatlarının Irak yasalarına uygun bir şekilde gerçekleştiğini belirterek Türkiye’nin Kürt yetkililer tarafından gönderilecek daha fazla petrolün sevkiyatına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi. İkinci sevkiyat yola çıkmasına rağmen birinci sevkiyatın varış noktası hala belli değil. Marshall Adaları’nda ruhsatı bulunan United Leadership isimli birinci gemi önce ABD’nin Meksika Körfezi’ne yol aldı fakat daha sonra rotasını değiştirerek Fas’ın Muhammediye limanına geçti.  Gemi Fas sahillerinde demirlemeye devam ediyor. Kürt yetkililer her iki sevkiyatın da alıcısını duyurmadı.

Luaiby aynı zamanda Pazartesi yaptığı bir açıklamada Irak’ın petrol üretiminin 2018 yılından sonra günlük 8.4 milyon varile ulaşacağını söyledi. Irak’ın petrol üretimi Şubat ayında 35 yılın zirvesine çıkarken güneyde yaşanan teknik problemler ve Kerkük’ten petrol sevkiyatını zorlaştıran saldırılar yüzünden yeniden geriledi. Luaiby ülkenin şu an itibariyle günlük 2.6 milyon varil ihraç ettiğini ve hedefin bu rakamı bu yıl günlük 3.7 milyon varile çıkarmak olduğunu söyledi”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-