WALL STREET JOURNAL: “KONSOLOSLUK PERSONELİNİN REHİN ALINMASI, TÜRKİYE PİYASALARINDA OYNAKLIĞI ARTIRDI


 

Wall Street Journal gazetesi,” Irak’ın Musul kentinde Türk Başkonsolosluğu’nun cihatçı militanlar tarafından işgal edilip personelinin rehin alınması Türkiye piyasalarında oynaklığı artırdı” diye yazdı.

“Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün yaptığı saldırı sonrasında bölgede tansiyonun artması piyasaları endişelendiriyor” diyen Wall Street Journal, “Çarşamba günü yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden Borsa bugüne de satışlarla başladı. BIST 100 endeksi yüzde 1’in üzerinde kayıpla 78 bin seviyesinin altını gördü. Dolar kuru da güne sert yükselişle başladı. IŞİD’in konsolosluk baskınından önce 2,08 seviyesinden işlem gören dolar kuru bugün 2,1230 seviyesini aştı. İlerleyen dakikalarda ANKA ajansının geçtiği bir haberde, IŞİD yetkililerinin Türk rehinelerinin Sünni oldukları gerekçesiyle güvende olacakları mesajına yer verdi. Bu haberin ardından borsa kayıplarını telafi ederken, dolar kuru 2,11’nin altına geldi” şeklinde kaydetti.

ABD’li gazete haberinde, HSBC Stratejisti Fatih Keresteci’nin, “Türkiye’nin güney sınırlarının büyük bir kısmının istikrarsız yapıların kontrolüne geçmesi ya da Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarına yönelik ticaretinin risk altına girmesi de mali piyasalarca önemsenecek gelişmeler olarak duruyor. Rehin alınan personelin serbest bırakılması durumunda risk algılamasında önemli bir toparlanma görülebilir” şeklindeki yorumunu aktardığı haberinde,  Ekonomist Atilla Yeşilada’nın, “ Olası bir askeri müdahale piyasalar üzerinde baskı oluşturabilir. Ankara tersini söylese de piyasalar her an askeri müdahale algısı ile satmaya devam edebilir. Kötü senaryoda Irak’ta Suriye benzeri bir iç savaş başlaması var. Tüm yaşananlara rağmen küresel risk iştahı sürdükçe TL cinsinden varlıkların kalıcı zarar görmesinin zor” şeklindeki görüşlerine de yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-