IRAK TÜRKMEN CEPHESİ ERŞAD SALİHİ: “TÜRKİYE’NİN TÜRKMENLERE DAHA YAKIN OLMASI GEREKİRDİ”


Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi’nin NTV ve Hürriyet gazetesine verdiği röportaj…
Bu kaos Türkmenleri nasıl etkiledi?
E. Salihi: Biz bugünü görüyorduk, yeniden çizilen bu haritayı öngörüyorduk ama maalesef tedbirlerin alınması için merkezi hükümetten, Kuzey Irak yönetiminden ve komşu ülkelerden yeterince yardım eli uzatılmadı. Kaderimize bırakıldık. Halkımızın bizden beklentisi var ve bu emrivaki siyaseti kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bu mesajımız özellikle Kuzey Irak’taki kardeşlerimize... Bu bölgede hep beraber yaşadık, hep beraber hâkimiyetimizi sürdürmeliyiz.
Peşmergenin kontrolü ele alması Kerkük için büyük bir değişiklik değil mi?
E. Salihi: Bu, Irak’taki siyasi grupların anlaştığı bir plan gibi görülüyor. Irak Sünni. Şii ve Kürt bölgeleri olarak bölünsün. Bunun da işaretleri 2-3 yıldan beri görülüyordu. Türkmen bölgeleri hedef haline getirildi.
Arkasındaki esas güç kim?
E. Salihi: Bölgede diğer ülkelerdeki gelişmelere bakıyoruz, hepsi birbiriyle bağlantılı. Mesela biz hep Suriye’de istikrardan yana olduk çünkü bunun Irak’ı da etkileyeceğini biliyorduk. Şimdi Irak’a da sıçradı ve en fazla da Türkmenleri tehdit ediyor.
Ordunun çekilmesiyle Kerkük artık Kürt bölgesinde görülebilir mi?
E. Salihi: Kesinlikle Kerkük’ü Kürt bölgesinde görmüyoruz. Oldu bitti yapılırsa, bu bizim aleyhimize olursa, geçici bir durum kalıcı hale getirilirse bu kendileri için de gelecekte ciddi bir rahatsızlık konusu olacaktır.
Irak ordusu burayı koruyabilir miydi?
E.Salihi: Evet. Maalesef Irak ordusu yeterince desteklenmedi. Erbil ve Süleymaniye’den gelen hırsızların Irak ordusunun silahlarını ellerinden alması Irak’ı bu bölgede dönüm noktasına getirdi.
Hırsızlar içinde peşmerge var mı?
E. Salihi: Kontrol onlarda olduğuna göre sorumlu onlar sayılır. Hırsızları durdurmak peşmergenin göreviydi.

Türkiye’den beklediğiniz desteği gördünüz mü? Türkiye, Suriye’de takındığı aktif rolü Irak’ta da takındı mı sizce?
E.Salihi: Türkiye’nin Türkmenlere daha yakın olması gerekirdi. Türkiye herkese eşit mesafede durdu, yeterince desteklenmemiz gerekirdi. Türkiye’nin manevi gücü olmazsa Türkmenler burada bir an bile yaşayamaz.
Peşmergenin içinde Türkmenleri de görüyoruz?
E. Salihi: Öyle bir şey yok, o insanlar geçimlerini kazanmak için kiralık asker gibi oradalar.
IŞİD, Kerkük’e yürürse Türkmenler de Peşmerge ile omuz omuza durur mu?
E. Salihi: Bugün peşmerge Kerkük’ün etrafında duruyor. Sivil halkımız da hür türlü tehdide karşı duracak. Bizim halkımız da bugün açıkça söylüyorum silahlanmaya gidiyor. Kendisini müdafaa etmek için buna kimse itiraz edemez. Ama silahlı gruplar Kerkük’ün genel emniyetini tehdit ettiğinde Türkmenler, Kürtler ve Araplar bir olurlar.
Halkın silahlanıyor olmasından Türkmenler için de bir milis gücü kurmaya yöneldiği sonucunu çıkartabilir miyiz?
E. Salihi: Diğer tüm grupların milis güçleri var. Silahımız olmadığı için zorluklar yaşıyoruz. Merkezi hükümetin silahları Şii kardeşlerimize gidiyor. Sünniler de Kürtler de zaten silahlı. Kesinlikle biz de silahlı bir güç kurma kararlığındayız. İnsanlar kendini savunmak mecburiyetinde.
Bu silahların tehdit ortadan kalktığında peşmergeye karşı dönme ihtimali var mı?
E. Salihi: Kürt temsilcilere de söyledik: Ani gelişen durumda ordu yok, güç peşmergenin elinde, bu senaryo bittikten sonra tekrar müşterek bir ordu kurulması gerekiyor.
Peşmerge ile ileride bir çatışma riski var mı?
E.Salihi: Sanmıyorum. Peşmerge hata yaparsa bugün elde ettikleri başarıları ve istikrarı göremezler. Türkmenler en önemli faktördür. Ankara’da Türkmen lobisinin ne kadar güçlü olduğunu biliyorlar.
Barzani yönetimiyle diyalogunuz oldu mu bu krizin ardından?
E. Salihi: Sürekli diyalog halindeyiz. Bundan sonra daha fazla görüşmelerimiz olacaktır. Onlara emrivaki siyasetinin olmaması gerektiğini söylüyoruz.

Şii ve Sünni Türkmenlerin bu gelişmelere karşı tutumu ortak mı?
E. Salihi: Hayır bizim aramızda farklılık yok. Türkmenlerin için de mezhep kavgası yok.
Irak eski haline dönebilir mi?
E.Salihi: Irak fiilen bölündü. Bu saatten sonra Irak’ın eski haline dönüşü zor görüyoruz. O yüzden tedirginiz, yağmuru beklerken doluya tutulduk. Emrivaki ile karşı karşıyayız. Bir Türkmen otonom bölgesi bizim için en iyi çözüm olacaktır. Bir Şii, Sünni ve Türkmen bölgesi varsa müşterek bir Kerkük idaresinin yanı sıra Türkmenlerin de kendi bölgelerinde otonomiye sahip olmaları gerekir.
Bu isyan sürecinde işin içine Duri ve Baasçıların girmesi yeni bir karşı darbe dalgası yaratır mı sizce?

E. Salihi: Bölgelerde farklı silahlı gruplar var. İsimleri de farklı ideolojileri de. Ortak tutum içinde görünüyorlar ama bu durum böyle devam etmez. Baas’ın görüşü diğerlerinden farklıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-