FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE, AYRILIKÇI HİSSİYATIN KENDİ KÜRT AZINLIĞINA YAYILMASINDAN ENDİŞE EDİYOR”









Financial Times gazetesi, Irak’ta IŞİD’e karşı birbirine rakip olan grupların birleşmesi gerektiğini belirttiği haberinde, “Türkiye ile artan ticari çıkarları dahil Irak’ta çok şey risk altında” diye yazdı. Gazete ayrıca, “Ankara’nın başlıca kaygısı, Suriye’de öz yönetim bölgelerini oluşturmaya çalışan, Irak’ın Kürtlerinin kaderi. Türkiye, ayrılıkçı hissiyatın kendi Kürt azınlığına yayılmasından endişe ediyor” yorumunda bulundu.

Irak’ın birleşik bir ülke olarak kalmasına yönelik çabaları zorlaştıran bölgesel dinamikleri irdeleyen İngiliz Financial Times, “Türkiye, IŞİD gibi cihatçı gruplar dahil, Suriye’ye geçen yabancı savaşçıları görmezlikten gelmekle suçlandı. IŞİD’in yükselişi Ortadoğu’daki tüm ülkeler ve Batı’nın çıkarları için tehdit oluşturdu. IŞİD’in engellenmemesi durumunda küresel şiddetli cihadı kapsayacak biçimde genişleme olabilir” şeklinde kaydetti.

ABD’nin 2013 yılındaki işgalinden bu yana Irak’ın bölgesel hesaplaşmalar için bir muhabere alanı olduğuna ve ABD’nin Irak’taki  ‘daha dengeli bir güç paylaşımı’ isteğinin, İran’ın Şii hakimiyeti yönündeki çıkarlarına ters düştüğüne dikkat çeken Financial Times, “Irak’ın birleşik bir ülke olarak kalmasına yönelik çabaları karmaşıklaştıran bölgesel dinamikleri var. Başlıca Şii gücü İran muhtemelen Irak’taki en önemli oyuncu. Ayrıca İran, IŞİD’e karşı ABD ile işbirliğine hazır. Ortadoğu’da büyük Sünni gücü Suudi Arabistan. Ancak Irak ihtilafı, ABD ile uzun bir süredir var olan stratejik ittifakın gerginleştiği bir dönemde patladı. Suudi Arabistan için Irak, İran ile soğuk savaşının bir muhabere alanı” ifadelerini kullandı.

Financial Times değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin, özellikle Kuzey’deki yarı özerk Kürt bölgesinde, büyüyen ticari çıkarları dahil, Irak’ta risk altında birçok şeyi var. Suudi Arabistan ve diğer Körfez kraliyetlerinin İran’ın nükleer programına ilişkin kaygılarını paylaşıyor. Esad’ın başlıca bir muhalifi olduğu Suriye’de kraliyetler ve ABD ile işbirliğini yaptı. Ancak Türkiye, IŞİD gibi cihatçı gruplar dahil, Suriye’deki isyana katılmak üzere sınırdan geçen yabancı savaşçılar akımını görmezlikten gelmekle suçlandı. Ankara’nın başlıca kaygısı, Suriye’de öz yönetim bölgelerini oluşturmaya çalışan, Irak’ın Kürtlerinin kaderi. Türkiye, ayrılıkçı hissiyatın kendi Kürt azınlığına yayılmasından endişe ediyor”.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-