RUSYA’NIN SESİ:RUS UZMANLARIN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİ


Rusya’nın Sesi, AB ile Türkiye arasında 50 yıldan fazla süren ilişkilerin dayandığı entegrasyon işbirliğinin niteliği ve gelişme perspektiflerinin Rusya için de oldukça büyük önem taşıdığını belirttiği haberinde Rus uzmanlarının görüşlerine yer verdi.
Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’ne bağlı Uluslararası ve Orta Doğu Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Andrey Fedorçenko’nun, “Bence, Türkiye ve İsrail, çok geniş Orta Doğu coğrafyasında medeni dünyayı temsil eden tek ülkelerdir. 20. yüzyılın 60’lı yıllarından beri kendi piyasalarının birleştirilmesi ve ticaret sınırlamalarının kaldırılması için çok aktif şekilde faaliyette bulunuyordu. Önümüzdeki 7-10 yıl içerisinde Türkiye’nin AB’nin yeni üyesi olacağını düşünüyorum” şeklindeki görüşlerine yer veren Rusya’nın Sesi, Rus Türkolog  Tatyana Spiridonova’nın, “Türkiye’de pazar ekonomisinin yürürlükte olması Türkiye’nin AB’nin ekonomik alanına başarılı entegrasyonunu sağlayabilecek önemli bir faktör. Türkiye’nin gerçekleştirdiği önemli ekonomik, hukuksal, anayasal reformlar ülkenin Avrupa’ya eğiliminin göstergesidir. Avrupa ile entegrasyon projesi Türkiye için hala önemli kalıyor, onun gösterdiği çabalar ise gelecekte en azından ekonomik bakımdan Avrupa Birliği’nin bir parçası olma imkanını tanıyacak” şeklindeki sözlerini aktardı.

Dr. Alexander Vasilyev’in, “Türkiye, geleceğin ülkesidir, elde ettikleriyle de yetinmeyecek, ilerlemeye devam edecektir. Bizim bu ülkelerle ilişkilerimiz çok önemlidir. 100 yıldır savaşmamamız, Sovyet Rusya’sının Atatürk döneminde Türkiye’ye yardımda bulunmuş olması ülkelerimizin imkanlarının göstergesidir. Ekonomik ortak olarak birbirimize çok büyük ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor” şeklindeki sözlerine yer veren Rus haber portalı, Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı olan Doğu Bilimleri Enstitüsü Orta Doğu ve Orta Asya Ülkeleri Merkezi’nin Türkiye Bölümü Müdürü  Natalia Ulçenko’nun,“Türkiye’nin tercihi sadece onun hangi ülkelerle ekonomik ve siyasi ilişkileri sürdüreceğini değil, kendisinin de nasıl değişeceğini gösterecek. Belki de hedefleri değişecek. Bir süre sonra AB’nin de nasıl değişeceği, Türkiye için çekiciliğini koruyup korumayacağı önemlidir” şeklindeki değerlendirmelerini de aktardı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-