BARZANİ: “BAĞIMSIZLIK İLAN ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”


 


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Neçirvan Barzani, Kürdistan petrol ihracatının Irak’tan bağımsızlığını ilan etmek için bir ön hazırlık olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Barzani, Erbil’in yalnızca anayasada söz verilen gelirlerini almayı garanti altına almak istediğini söyledi.

Önceki gün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunda konuşan Neçirvan Barzani, Erbil’in bağımsız petrol ihracatı yapması tartışmasında Bağdat’ı suçladı. Barzani, merkezi hükümet petrol satışı gelirlerini paylaşmada bir anlaşmaya varmış olsaydı, bu sorunların birçoğunun çözülmüş olacağını savundu.

IKBY geçici hükümeti Başbakanı Barzani, “Petrol ihracatını bağımsız Kürdistan’a giden bir yol olarak görmüyoruz” dedi.

Bir milletvekilinin Erbil’in petrol politikası hakkındaki sorularını yanıtlayan Barzani, “Irak içerisindeki anayasal haklarımızın uygulamaya konmasını istiyoruz. Attığımız adımın Kürdistan halkının çıkarlarına ve Irak anayasasının çerçevesine uygun olduğundan kesinlikle eminiz” diye konuştu.

Neçirvan Barzani ayrıca Erbil’in ulusal bütçenin yüzde 17’sinde hakkı olduğunu ancak Bağdat’ın yüzde 10’undan fazlasını vermediğini belirterek bölgenin yol, hastane ve okul gibi alt yapı yatırımları için petrol satışından elde edecekleri ücreti kullanmak istediklerini savundu.

Petrol ihracatı sorunu Erbil ve Bağdat arasında uzun süredir en büyük tartışma konularından biri. Erbil, Aralık ayında ilk kez Ceyhan boru hattına petrol pompalamaya başlamış ancak Bağdat’ın sert muhalefeti nedeniyle AKP hükümeti, Bağdat’ın onayı olmadan petrol satışına izin vermeyeceğini açıklamak zorunda kalmıştı. Ancak aradan geçen aylarda Bağdat ve Erbil arasında bir anlaşmaya varılamamış ve geçen ayın sonlarında Erbil yeniden Ceyhan boru hattına petrol pompalamıştı. Bağdat yönetimi bu adımı “yasadışı” olarak nitelendirmişti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-