WASHINGTON ENSTİTÜSÜ DİREKTÖRÜ ÇAĞATAY AMERİKA’NIN SESİ’NE KONUŞTU: “TÜRKİYE’NİN KOMŞUSU KALMADI, ŞU AN TEK KOMŞUSU KUZEY IRAKLI KÜRTLER”



 
Washington Yakındoğu Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Soner Çağatay, Türkiye’nin Ortadoğu’daki komşularıyla uyguladığı sıfır sorun politikasının çöktüğünü belirterek, “Türkiye’nin bölgede hiç komşusu kalmadı. Hatta şu andaki tek komşusu Kuzey Iraklı Kürtler olabilir” dedi.

Amerikan’ın Sesi’ne konuşan Çağatay,“Ankara şimdiye kadar Suriye’deki radikal unsurların Türkiye için tehdit oluşturmayacağına inanıyordu. Ama bu siyaset artık bitecek çünkü Türkiye rehine kriziyle birlikte IŞİD’in kendisine karşı tehdit oluşturduğunu gördü. Suriye ve Irak’ın merkezi bölgelerinde IŞİD’in varlığına bakarken, Türkiye artık kendisiyle IŞİD’in kontrolü altındaki bölgeler arasındaki Kürtlerin varlığını bir tampon bölge olarak görüyor. Türkiye’nin bölgede hiç komşusu kalmadı. Hatta şu andaki tek komşusu Kuzey Iraklı Kürtler olabilir Şimdiye kadar Iraklı Kürtlerle yakın iktisadi ilişkiler kurmuş olan Türkiye, bundan sonra buna bir de güvenlik boyutunu ekleyecek” diye konuştu.

Soner Çağatay, “IŞİD, bugün var yarın yok bir örgüt değil. Kalıcı bir örgüt. Irak ve Suriye geri dönüşü olmayan şekilde dönüştü. Bu belki de Türkiye’nin Kürt politikasının dönüşmesinin de yolunu açtı. Yavaş yavaş Türkiye belki de Kürtleri en yakın müttefiki olarak görmeye başlayacak” yorumunu yaptığı konuşmasında Amerika’nın Irak politikasıyla ilgili olarak, “Obama’nın dış politikasının tek kıstası askeri müdahaleden kaçınmak. Bu yüzden Irak’ta da askeri müdahaleden kaçınıyor” dedi.

Çağatay şöyle devam etti:

“Irak’ta siyasi kanaldaki çözüm ihtimali ise kapsayıcı bir hükümet olabilir. Ancak Amerika’nın Irak’ta askeri varlığı olmadığından Irak Başbakanı Nuri El Maliki üzerinde bir yaptırım gücü olmadı, yani pazarlık için elinde kuvvetli bir kozu bulunmadı. IŞİD’in bugün Irak’a oluşturduğu tehdidin çözümü kapsayıcı politikalardan geçer. IŞİD’i siyasi politikalar yaratmadı ama yürütülen politikalar yükselmesine yardımcı oldu. Sünni Araplar yeni Irak’ın Sünnileri tamamen dışladığını düşünüyor. IŞİD’le ideolojik olarak hiçbir yakınlığı olmayan ancak sadece Sünni olduğu için Irak’taki siyasi ve iktisadi yaşamdan izole edilen gruplar var. Bu grupların IŞİD’ten ayrılması yoluyla örgüt zayıflatılabilir”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-