BBC: “İRAN VE TÜRKİYE YENİ SAYFA AÇIYOR”


 

BBC, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye ziyaretini ele aldığı haberinde, “Türkiye ve İran; Suriye, Irak, Mısır gibi önemli bölgesel ve uluslararası konularda görüş ayrılıkları yaşamalarına rağmen başta ticaret ve enerji olmak üzere birçok alanda attıkları somut adımlarla ilişkilerinde yeni bir sayfa açıyorlar” dedi.

“Seçilmesinin ardından Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ev sahibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, imzaladıkları anlaşmalar ve toplanan “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” (YHSİK) aracılığıyla ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltme ve Ankara-Tahran ilişkilerini Paris-Berlin arasındaki işbirliği düzeyine çıkartma hedefini dile getirdiler” diyen  İngiliz yayın kuruluşu BBC,“İran’da geçen sene yapılan seçimlerle göreve gelen ve ılımlı siyasi çizgisiyle bilinen Ruhani, makamına oturmasıyla birlikte Batı ile en büyük sorunu olan nükleer sorunun çözümü için düğmeye basmış ve verdiği mesajlarla da bölgede güvenilir bir ortak olabileceği düşüncesini yaratmıştı. Ruhani, benzer bir dış politika söylemini komşularla ilişki noktasına da taşımış, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde sarsılan Türkiye-İran ilişkilerini onaracak bir tavır takınmıştı. İlk olumlu sinyalleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayında Tahran ziyareti sırasında görülen bu yakınlaşma, Ankara’da bugün gerçekleşen görüşmelerle daha da somut bir noktaya geldi” şeklinde kaydetti.

“Ruhani ziyarete verdiği önemin bir göstergesi olarak iki uçağı dolduran, aralarında bir cumhurbaşkanı yardımcısı, yedi bakan ve onlarca işadamı ve bürokrattan oluşan bir heyetle Ankara’ya geldi” ifadelerini kullanan İngiliz yayın kuruluşu, “Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la ayrı ayrı görüşmelerde bulunan ve her iki Türk yetkilinin kendisi onuruna verdiği yemeklere katılan Ruhani, Erdoğan ile birlikte ilk kez toplanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) toplantısına da başkanlık yaptı.Türk dış politikasının yakın ülkelerle başta ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için geliştirdiği YDSİK’e İran’ın da katılması önemli bir gelişme olarak görülüyor.Zaten ziyaret sırasında imzalanan anlaşma ve protokoller ve ticaret hacmi için ortaya konan 30 milyar dolar hedefi de bu gelişmelerin somut ayağını oluşturuyor” dedi.

BBC haberine şöyle devam etti:

“İran’ın Batı ile nükleer sorunun çözümüne ilişkin yeni bir süreci başlatması ve bunun karşılığında uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesi, Türkiye’nin İran’a yeniden yönelmesini sağlayan en önemli gelişmelerden biri oldu.Dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz üreticileri arasında yer alan İran, yaptırımlar nedeniyle milyarlarca dolarlık petrol gelirinden mağdur olmuştu. Türkiye de yaptırımlar yüzünden İran’dan aldığı petrol miktarını azaltmak durumunda kalmıştı. Böyle bir konjonktürde gerçekleşen bu ziyaretin her iki lider tarafından da ilişkilerde yeni dönem olarak tanımlanması da şaşırtıcı değil. Bu yakınlaşmayı, her iki ülkenin tamamen farklı düşündükleri Suriye ve Irak meseleleri de durduramamış görünüyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-