FINANCIAL TIMES: “RUHANİ’NİN ZİYARETİ TÜRKİYE-İRAN ARASINDAKİ BUZLARI ERİTME UMUDU YARATTI”


 

Financial Times gazetesi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Ankara ziyaretinin Türkiye ile İran arasındaki buzları eritme umudu yarattığını yazdı.

Ruhani’ye çok sayıda bakan ile 90’ı aşkın işadamının eşlik ettiğine dikkat çeken İngiliz Financial Times gazetesi, Ruhani’nin Ankara ziyareti Türkiye ile İran arasındaki buzları eritme umudu yarattı. İki ülke Suriye’deki iç savaşta zıt kutuplarda yer aldı” dediği haberinde Carnegie Europe uzmanı Sinan Ülgen’in, “Bu ziyaretin gerçekleşmesinin esas sebebi, hem Ankara’da hem da Tahran’daki gerçekçilik anlayışı” şeklindeki sözlerini aktardı.

Ziyareti dönüm noktası olarak tanımlayan Financial Times, “Ruhani, iki ülkenin politik ve ekonomik ilişkileri geliştirme niyetinde. İran’da Mahmud Ahmedinejad’dan koltuğu devralan Ruhani daha ılımlı bir çizgi izledi. Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan da son dönemde Suriye lideri Beşar Esad’a karşı söylemini geri plana çekti. Türkiye’nin son dönemde Suriye’de rejime karşı savaşan radikal gruplara kaşı tavır takınmaya başladı” ifadelerini kullandı.

İngiliz gazetesi ayrıca, The Royal Bank of Scotland ekonomisti Abbas Ameli-Renani’nin,  “2000’lerin başında 1 milyar dolar düzeyinde olan Türkiye-İran ticaret hacmi hızla yükseldi. Bu seviyeyi 2016’ya kadar 30 milyar dolara yükseltme hedefi ise fazla iyimser. Bunun yanında petrol ve doğal gaz sahibi İran ile beyaz eşya üreticisi Türkiye ekonomileri birbirlerini tamamladı” şeklindeki görüşlerine yer vererek haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-