FINANCIAL TIMES: “İHSANOĞLU’NUN ÖNERİLMESİ AKP’NİN TÜRKİYE’NİN SİYASİ MANZARASINI DEĞİŞTİRDİĞİNİN GÖSTERGESİ”




Financial Times gazetesi, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu önermesi ve bu önerinin MHP tarafından kabul edilmesiyle ilgili, “Söz konusu gelişme, AK Parti’nin Türkiye’nin siyasi manzarasını ne ölçüde değiştirdiğinin göstergesi” diye yazdı.

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Financial Times, BM’den sonra en büyük ikinci örgüt olan İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP ve MHP tarafından ortak aday olarak ilan edilmesine ilişkin haberinde analistlerin İhsanoğlu’nun adaylığının, CHP’nin bazı geleneksel destekçilerinin seçimde çekimser kalmasına yol açabileceğini söylediklerine dikkat çektiği haberinde, “Ancak Sayın Erdoğan o kadar hakim oldu ki başlıca muhalifleri bile Başbakan’ın sosyal muhafazakar çekirdek oylarının peşine gitmeyi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile ortak bir aday göstermeyi tercih ettiler. Erdoğan’ın sosyal muhafazakarlığı, iddialı liderlik ve ekonomik sicili iktidar partisi için bir dizi seçim zaferini sağladı. Erdoğan’ın, muhalifleri, onu otoriterlikle suçlarken bakanlarının bazıları da, son 10 yıldaki ekonomik performansın sürdürülmesinin zor olacağını kabul etti. Sayın İhsanoğlu’nun seçilmesi, Sayın Erdoğan’ın kökleri İslam’da olan Ak Parti’si, iktidara geldiği 2002’den bu yana Türkiye’nin siyasi manzarasının ne ölçüde değiştirdiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Gazete haberini, Teneo’dan Düşünce Kuruluşu  Wolfango Piccoli’nin “Sayın İhsanoğlu’nun Erdoğan’ın artan otoriterliği ve sık sık sert söylemi nedeniyle soğutulmuş olan muhafazakarlardan oy alması mümkün olmakla birlikte(muhalefet partileri) destekçilerini, onların çok azının partilerini temsil etmesi için seçeceği bir aday için 10 Ağustos’ta sandığa giderek oy kullanmaya iknada bir meydan okuması ile karşı karşıya. İkinci bir tur olması durumunda Kürtlerden de oy alması beklenen Erdoğan da favori olacak. Muhalefet partilerinin Kürtlerin arasında çok az desteği var” değerlendirmelerini aktararak noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-