WALL STREET JOURNAL: IRAK’TA YENİ HÜKÜMET ÇALIŞMALARI 1 TEMMUZ’DA BAŞLAYACAK”


 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Başbakanı Nuri Maliki’den yeni bir hükümet kurulması için çalışmaların 1 Temmuz’da başlayacağı sözünü aldığını söyledi.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde göre, Iraklı liderlerle dün yaklaşık 2 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Kerry, ülkedeki yeni hükümetin Sünni, Şii ve Kürtler’i bir araya getirmesi gerektiğini söyleyerek, IŞİD’e karşı en verimli şekilde böyle mücadele edilebileceğinin altını çizdi.

ABD’nin 1 numaralı diplomatı sürpriz bir günlük Irak gezisinde aynı zamanda Şii ve Sünni liderlerle de bir araya gelerek aynı konuyu konuştu.

Kerry, “Bugünün hedefi bazı konulara netlik kazandırmaktı. Başbakan Maliki sıkı bir şekilde ve birkaç kez 1 Temmuz’da parlamento toplandığında yeni hükümeti kurma çalışmalarına başlayacağı sözünü verdi” dedi. Iraklı lider ise Kerry ile olan görüşmesine dair bir yorum yapmaktan çekindi.

Kerry ise Irak’ın yeni liderini seçmenin Washington’a düşmediğini söyledi. Fakat üst düzey ABD’li yetkililer Maliki’nin politikalarının Sünniler’i ve Kürtler’i dışladığı için kendisinin 3. dönem başbakanlık yapmaması gerektiğini söylüyor. Iraklı lider görevi bırakmaya hazır olduğu veya devam edeceği yönünde herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Nisan ayında genel seçim gerçekleştiren Irak’ta sonuçlar da geçtiğimiz hafta yargı tarafından onaylanmıştı. Irak anayasasına göre parlamento önce toplanarak meclis başkanını ve daha sonra cumhurbaşkanını seçecek, sıra en son başbakana gelecek.

Her ne kadar Maliki’nin partisi Irak’ın 328 kişilik parlamentosunda çoğunluğu kazansa da başbakanın 3. dönem göreve devam edebilmesi için Sünni, Şii ve Kürtler’in bir ittifak gerçekleştirmesi gerekecek.

Kerry ile Maliki toplantı gerçekleştirirlerken, IŞİD de ilerlemesine devam ederek son günlerde Suriye ve Ürdün sınırlarını da ele geçirdi ve Musul gibi büyük şehirlerde elinde tuttuğu kontrolü sağlamlaştırdı.

Kerry, Bağdat’taki görüşmelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çok net görülüyor ki Irak’ın geleceği için en kritik dönemdeyiz. IŞİD söylediği gibi Sünniler için savaşmıyor. IŞİD, Irak’ı bölmek için savaşıyor. IŞİD, Irak’ı yok etmek için savaşıyor” diye konuştu.

Maliki’nin liderliği aynı zamanda ülkenin en önemli Şii liderlerinden Ayetullah Ali el Sistani tarafından da eleştirildi. Sistani, Maliki’nin olaylara yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiğini ve bunun olmaması durumunda görevi bırakmayı düşünmesi gerektiğini belirtti.

Kerry ile Bağdat seyahatinde bulunan üst düzey ABD’li bir yetkili, “Iraklılar’ın ülkelerini bir arada tutmaları için gerekenler bir sonraki hükümetin yapması gerekenlerin aynısı. Şimdiki hükümet için bir parlamentonun yokluğunda ülkeyi bir araya getirebilmek için bu artık biraz geç” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-