WALL STREET JOURNAL: “BÖLGEDEKİ KRİZLER, TÜRKİYE’NİN POLİTİKALARINCA AZDIRILDI”


 

Wall Street Journal gazetesi, Ortadoğu’da yaşanan İŞID olayı, üç İsrailli gencin kaçırıldığı iddiasıyla Filistin-İsrail ihtilafının ısınması ve İran’ın nükleer programı meselelerine dikkat çektiği haber analizinde, “Bu krizler, Türkiye’nin politikalarınca azdırıldı” diye yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Wall Street Journal, ‘neocondu’ Demokrasiyi Savunma Vakfı adlı ABD’li düşünce kuruluşunun Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer imzasıyla ‘Yardımcı Olmayan Müttefik’ başlığını kullandığı haber analizinde, “IŞİD ve şiddete başvuran diğer gruplar, Türkiye’nin gevşek sınır politikalarında yararlandı. Ortadoğu yanıyor. ISİD’in Suriye’den Irak’a hızlı yürüyüşü Washington ve Brüksel’i sarsttı. Yahudi devleti, Batı Şeria’da kaçırılan üç genci bulmak için telaşlı arayışı sürdürürken Filistinli-İsrailli ihtilafı ısınıyor. Ve dünya güçleri, nükleer silah programı konusunda İran ile tartışmaya devam ediyorlar. Bu krizlerin hiç birinin çözümü kolay değil ve üçü, Avrupa’nın arka bahçesinde, Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulan politikalarca azdırıldı” ifadelerini kullandı.

Analizde ayrıca şu değerlendirmeler yer aldı:

“Irak’taki IŞİD krizi, Türkiye’de son iyi yılda Sayın Erdoğan’ın hükümetinin tehlikeli ve müsamahakar politikalarına ayrılmaz bir biçimde bağlı. Sayın Erdoğan bu iddiaları reddetti ve Suriye’deki cihatçılara yardım gitmesini önleme sözünü verdi. IŞID Suriye’ye girmek için başka geçiş noktalarını buldu. Ancak bu grup ve şiddete başvuran diğer grupların Türkiye’nin Vahşi Doğu’dan yararlandıkları açıktır. Türkiye, ‘Hamas terör grubu için uzaktaki karargahı’ rolünü üstlenmiş olabilir. İsrailli gencin kaçırılması olayında İsrail medyasında da ismi geçen üst düzey Hamas yetkilisi Salih Al-Aruri’nin Türkiye’den faaliyet gösterdiği iddiası var. Türk hükümeti yanlış bir şey yapmadığını söylese de iddialar doğrudur, İran’ın nükleer geleceğine ilişkin mücadeledeki kritik bir anda Türkiye, mollalara finansal güç kazanmaya yardımcı oldu. Ankara şimdi IŞİD’i geri püskürtmek için NATO’dan yardım dileniyor. AKP İsrail’in Batı Şeria’daki insan avını kınarken İran’ın nükleer bomba elde etmesine karşı çıkıyor. Ancak Türkiye’nin bu üç krizin tümünden dolayı bir miktar sorumluğu var ve Avrupa, Ankara’dan hesap sormalı”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-