AÇIKLAMA İLE İLGİLİ DİĞER HABERLER


REUTERS: “ERDOĞAN, DİĞER TÜRK LİDERLERE GÖRE UZLAŞMACI DİL KULLANDI”

Reuters Haber Ajansı, Başbakan Erdoğan’ın taziye mesajına dikkat çektiği haberinde, “Erdoğan, diğer Türk liderlere göre daha uzlaşmacı dil kullandı” dedi.

Erdoğan’ın 1915 yılı olaylarını insanlık dışı olarak tanımladığını ve diğer Türk liderlere göre daha uzlaşmacı bir dil kullandığı kaydeden İngiliz Reuters Haber Ajansı, Türk hükümeti yetkililerinin yorumlarına atfen,  ilk defa bir Türk başbakanının açıkça taziye sunduğu ve mesajı ‘tarihi bir adım’ olarak tanımladıklarına yer verdi.

WALL STREET JOURNAL: “ERDOĞAN, ERMENİLERE UZLAŞTIRICI MESAJ SUNDU”

World Street Journal gazetesi, “Erdoğan, Ermenilere bugüne dek eşi görülmemiş, uzlaştırıcı mesaj sundu” diye yazdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ‘Türkiye Başbakanı Erdoğan Ermeni Ölümleri Hakkında Taziyelerini Sundu’ başlıklı haberinde, “Erdoğan, yaklaşık yüzyıl önceki ‘Ermeni soykırımının’ yıldönümünün gecesinde, Ermenilere bugüne dek eşi görülmemiş, uzlaştırıcı mesaj sundu. Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen olayları ‘ortak acımız’ Erdoğan,  Ermenilerin 1915’teki tehcirinin gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu hatırlattı” şeklinde kaydetti.

FRANCE 24: “ERDOĞAN, İLK DEFA ERMENİLERİN YAŞADIĞI DRAM HAKKINDA KONUŞTU”

France 24 televizyonu, “Erdoğan, ilk defa açık bir şekilde Ermenilerin tarihte yaşadığı dram hakkında konuştu” dedi.

Fransız televizyonu, “Erdoğan’ın açıklaması yeteri kadar nadir rastlanılacak ve altı çizilmesi gereken bir bildiri. Erdoğan, ilk defa açık bir şekilde Ermenilerin tarihte yaşadığı dram hakkında konuştu” ifadelerini kullandı.

LE PARISIEN: “TAZİYE MESAJI, SİYASİ DEPREM YARATTI”

Le Parisien gazetesi, Erdoğan’ın taziye mesajı Türkiye’de siyasi deprem yarattı” diye yazdı.

Fransız Le Parisien, “Erdoğan’ın taziye mesajı Türkiye’de siyasi bir deprem niteliği taşıdı. Bu durum Türkiye tarihinde bir ilk teşkil etti” dedi.

LIBERATION: “AÇIKLAMA, BELİRSİZLİKLERLE DOLU”

Fransız Liberation gazetesi Erdoğan’ın açıklamasının belirsizliklerle dolu olduğunu yazdı.

Gazete, “Erdoğan’ın açıklaması belirsizliklerle dolu olmakla birlikte benzeri olmayan sembolik bir jest” ifadesini kullandı.

SÜDDEUTSCHE: “ERDOĞAN’IN İFADELERİNİN ERMENİSTANLA İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRİP İYİLEŞTİRMEYECEĞİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR”

Süddeutsche Zeitung gazetesi, “Başbakan Erdoğan’ın ifadelerinin Türkiye ile küçük komşusu Ermenistan arasında ilişkileri iyileştirip iyileştiremeyeceği belirsizliğini koruyor” diye yazdı.

Almanya’da yayınlanan Süddeutsche gazetesi, ‘Erdoğan İlk Kez Ermenilere Taziyelerini Sundu’ başlığını kullandığı haberinde, “Başbakan Erdoğan, önceki liderlere göre uzlaşmacı bir ton kullandı.  Ankara ile Erivan arasında 2009 yılında ilişkileri normalleştirme amacıyla protokol imzalandı ancak daha sonra süreç dondu. Başbakan Erdoğan’ın ifadeleri Türkiye ile küçük komşusu Ermenistan arasında ilişkileri iyileştirip iyileştiremeyeceği belirsizliğini koruyor” şeklinde kaydetti.

DEUTSCHE WELLE: “TÜRKİYE, ELİNİ UZATTI”

Deutsche Welle, Başbakan Erdoğan’ın mesajı ile ilgili olarak, “Türkiye elini uzattı” dedi.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Erdoğan mesajında, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerini iletti. Bu sıra dışı bir jest. Türkiye elini uzattı” şeklinde kaydetti.

SARKISYAN: “TÜRKİYE ‘SOYKIRIMI’ İNKAR ETTİ ANCAK TÜRKLER DÜŞMANIMIZ DEĞİL”

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 24 Nisan’la ilgili açıklamasında, Türkiye’nin soykırımı inkar ettiğini ancak ülke olarak Türkleri düşman olarak görmediklerini söyledi.

Sarkisyan’ın bugünkü törenlerde yapacağı konuşmadan bölümlerin yer aldığı açıklama devlet başkanının internet sitesinde yayınlandı. Başbakan Erdoğan’ın mesajına değinilmeyen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ermeni Soykırımı, Türkiye’nin inkar politikası kadar canlı. Bir suçun inkarının, bu suçun devamı olduğuna inanıyoruz. Bu tür suçların gelecekte tekrarlanmasının önüne geçmek ancak bunu tanımak ve kınamakla mümkündür. Ancak şunu kamuoyu önünde teyit etmek isterim ki biz Türk toplumunu düşman olarak görmüyoruz. Masum kurbanların hatırası önünde eğilirken o dönemde Ermeni komşularına yardım eli uzatan Türkleri de anıyoruz. Yurttaşlarımıza yardım eli uzatarak kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını tehlikeye atanların hatıralarını kutsuyoruz.”

Sarkisyan, ayrıca, “bu tarihsel utancı geride bırakma ve devletlerini bu ağır yükün altından kurtarmanın” Türkiye’nin görevi olduğuna inandıklarını savundu.

ABD VE AB, TAZİYE MESAJINI OLUMLU BULDU

 ABD ve AB, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını olumlu karşıladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajına yönelik soruları da yanıtladı. Erdoğan’ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını, bunu tarihi ve olumlu bir adım olarak gördüklerini belirten Psaki  şöyle konuştu:

“Başbakan Erdoğan’ın, Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz. Bunun, gerçeklerin tam, dürüst ve adil şekilde kabul edilebileceğine yönelik olumlu bir işaret olduğuna inanıyor, Türkler ve Ermeniler arasındaki uzlaşı sürecini ileriye götüreceğini umuyoruz”.

Avrupa Komisyonu da Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını memnuniyetle karşıladı. Avrupa Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle Twitter mesajında, “Başbakan Erdoğan’ın Ermenilere ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Barışma kilit AB değeridir. Bu ruha uygun adımların takip edeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-