ALJAZEERA: “MARQUEZ’E SARI ÇİÇEKLERLE VEDA”


 

Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez son nefesini verdiği Meksika ve ülkesi Kolombiya’da uğurlandı. Doğduğu köy Aracataca’da da sembolik cenaze töreni düzenlendi.

Katar merkezli Aljazeera televizyonunun haberine göre, 87 yaşında ölen Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez için, iki ayrı ülkede anma törenleri düzenlendi. Yazarın 30 yıldan fazla bir süre yaşadığı Mexico City’deki törende, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ve Kolombiya lideri Juan Manuel Santos da vardı.

Naaşı ailesinin katıldığı özel törenle yakılan Marquez’in külleri, Güzel Sanatlar Sarayı’na getirildi. Saray çevresinde toplanan binlerce seveni, naaşın önünden geçerek ünlü yazara saygılarını sundu. Saraydaki hakim ton ise, ‘Gabito’nun sevdiği sarı çiçeklerdi.

Kolombiyalılar da, İspanyol dilinin son yüzyıllardaki en büyük ismi Marquez’in yasını tutuyor.

Yazarın doğduğu Karayip kıyısındaki Aracataca’da, sembolik cenaze töreni vardı. Anneannesi ve dedesiyle birlikte yaşamının ilk yıllarını geçirdiği Aracataca, yazarın neredeyse tüm romanlarının ilham kaynağı.

Kolombiya’daki resmi tören ise, başkent Bogota’daki katedralde gerçekleşecek. Çarşamba günü de, ülkedeki kütüphaneler, üniversiteler ve parklarda yazarın ‘Albay’a Mektup Yazan Kimse Yok’ adlı romanı okunacak.

Marquez, ordu tarafından ablukaya alınınca 1981’de Kolombiya’dan ayrılmıştı. Yaşamak için Meksika’yı tercih eden yazar, en büyük eseri ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı da 1967 yılında burada kaleme almıştı.

‘Büyülü gerçeklik’ akımının kurucusu Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık adlı romanı, tüm dünyada 30 milyondan fazla sattı. Kitaplarıyla Latin Amerika’yı dünyaya tanıtan yazar, diliyle olağanüstüyü günlük olayların ve çelişkilerin rutini haline getirdi.

Hukuk fakültesini yarıda bırakıp gazeteci olan Marquez, ilk kitabı Yaprak Fırtınası’nı 1955 yılında yayımladı. Yazarın, Başkan Babamızın Sonbaharı, Kolera Günlerinde Aşk, Kırmızı Pazartesi ve Labirentindeki General gibi dünya çapında tanınan kitapları bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-