CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: “ERDOĞAN, ARAP OTOKRATLARA BENZİYOR”



Chriatian Science Monitor gazetesi, Erdoğan’ın Türkiye’de İslam ve demokrasiyi harmanlama fırsatını kaçırdığını belirttiği haberinde, “Erdoğan, Arap otokratlara benziyor” diye yazdı.

Bir zamanlar siyasi İslam ve demokrasiyi bir araya getirdiği düşünülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda değiştiği yorumunu yapan Amerika’nın önemli gazetelerinden Christian Science Monitor, “Erdoğan, Türkiye’de İslam ve demokrasiyi harmanlama fırsatını kaçırdı. Türkiye, Başbakan Erdoğan’ın yönetiminde ilerleme sağladı ancak Erdoğan’ın modernizasyon gündemini iktidarına olan muhalefeti körükledi ve otokratik tarzını gözler önüne serdi” ifadelerini kullandı.

“Başbakan Erdoğan’ın prestiji Eylül 2011’de Mısır’a yaptığı ziyaret sırasında doruğa ulaştı ancak 2.5 yıl sonra hava tamamen değişti” diyen ABD’li gazete, “Türk lideri, karmaşık etnik, dini ve sosyal dokusu olan bir ülkede siyasi İslam ve demokrasiyi parıltılı biçimde harmalamış gibi görülüyordu. Ancak 2.5 yıl sonra hava radikal biçimde değişti. Sosyal medya platformları yasaklandı. Yeni yasalar, hukuki kontrol ve dengeleri erozyona uğrattı, hükümet karşıtı gösteriler de sert polis baskılarıyla karşılaştı. ‘Teröristler’ ve ‘hainlere’ ağır sözler yönelten, Batılı düşmanların komplolardan yakınan Erdoğan  birçok gözlemci için demokratik bir kahramandan çok iktidardan uzaklaştırmalarını kutladığı Arap otokratlarına daha çok benziyor. Batı, Ortadoğu’ya bir köprü sağlayabileceğini sandığı bir lider kaybetti” değerlendirmesinde bulundu.

Yolsuzluk soruşturmaları ve ses kayıtlarına da dikkat çeken Christian Science Monitor gazetesi haberini, “Erdoğan’ın, yerel seçim zaferini, muhaliflerini agresif biçimde şeytanlaştırarak elde ettiği iddia ediliyor. Bu arada Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu seçim kampanyası muhtemelen ülkedeki gerilimleri daha da körükleyecek” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-