WALL STREET JOURNAL:“AKP, AVRUPALI MUHAFAZAKARLAR VE REFORMCULAR İTTİFAKINDAN DIŞLANMALI”



 
Wall Street Journal gazetesi, AKP’nin Kasım 2013’de katıldığı Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’nın ilke olarak her türlü aşırılık, otoriterlik ve ırkçılığı reddettiği ifade ettiği haberinde, “Bu standartlara göre, Adalet ve Kalkınma Partisi, oraya ait değil” diye yazdı. Gazete ayrıca, “AKP,  Erdoğan’ın Türk sivil toplum üzerindeki kontrolünü gevşetmesine dek ittifak tarafından dışlanmalı” ifadesini kullandı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, ‘Türkiye’nin Liberal Olmayan Muhafazakarları’ başlıklı haber analizinde, “AKP, Erdoğan’ın Türk sivil toplum üzerindeki kontrolünü gevşetmesine dek ittifak tarafından dışlanmalı.Ancak ittifakın sözcüsü, ‘Birçok kişinin Türkiye’deki mevcut siyasi gelişmelere ilişkin kaygıları var’ demekle birlikte  ‘başarılı ekonomik ve demokratik reformlara’ ve partinin yaygın olarak özgür ve adil olduğu kabul  edilen bir seçimi ikna edici bir biçimde ve daha büyük bir çoğunlukla kazandığına dikkat çekti” şeklinde kaydetti.

“Partinin otoriter ve demagojik yönleri bu yıl sert seçim kampanyası sırasında ve yolsuzluk iddiaları arasında tam olarak gözlerin önüne serildi” diyen ABD’li gazete, “Erdoğan’ın İsrail ile ilgili söylemi de, partiyi kabul etmeden önce ittifakı düşündürmüş olmalıydı.  Ancak AK Parti’nin bireysel özgürlük ve kuvvet ayrılığı gibi temel muhafazakar ilkeleri küçümseme tutumuna ilişkin herhangi bir tereddüt kalmış ise eğer bu son üç ayda kalkmıştı” ifadelerini kullandığı haberinde ayrıca ittifakın sözcüsünün, “Birçok kişinin Türkiye’deki mevcut siyasi gelişmelere ilişkin kaygıları var. Ancak bu kaygılar, AK Parti yönetimi altındaki 10 yıllık başarılı ekonomik ve demokratik reformlar süresi bağlamında görülmeli Aynı zamanda seçim sonuçları bağlamında da görülmelidir. AK Parti, Pazar günü yapılan yerel seçimleri, yaygın olarak özgür ve adil olduğu kabul edilen bir seçimde ikna edici bir biçimde ve daha büyük bir çoğunlukla kazandı” şeklindeki değerlendirmelerini  de aktardı.

“Ancak seçim tek başına bir demokrasi oluşturmaz” diyen Wall Street Journal haberini şöyle noktaladı:

“Erdoğan’ın, partisinin seçim zaferinden sonra yaptığı açıklamalar, ülkesini Venezuela veya Rusya’dan farklı olmayan rekabetçi olmayan bir demokrasiye dönüştürme kararlılığını ima ediyor. Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı, Türk sivil toplumu ve siber alanı üzerindeki kontrolü gevşetmesine dek AKP’yi ya ihraç etmeli yada üyeliğini askıya almalı. Böyle bir adım kuşkusuz ki bazılarınca ittifakın tek İslami partisine karşı bir önyargı olarak algılanır. Ancak Avrupalı muhafazakarlar için AKP’nin otoriterliğe yönelişini eleştirmemek daha kötü bir mesaj gönderir yani, birey ile devlet arasındaki ilişkiye dair muhafazakar ilkeler, bazılarına uygulanırken bazılarına uygulanmadığıdır”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-