İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ (HRW): “GÜL’ÜN ONAYLADIĞI MİT YASASI HAK İHLALLERİNE KAPI AÇTI”


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan MİT yasasının hak ihlallerine kapı açtığını kaydetti.
ABD merkezi İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch); Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan yeni MİT yasası için ‘hak ihlallerine kapı açıyor’ eleştirisini yaparken, “Yeni MİT yasası; bir yandan teşkilata neredeyse sınırsız yetkiler verirken, diğer yandan da bu yetkilerin suiistimalini açığa çıkartmaya çalışanların cezalandırılmasını öngörüyor” açıklamasında bulundu.
Örgütün Türkiye Raportörü Emma Sinclair-Webb tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de yürürlüğe giren yeni Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu; bir yandan MİT’in izleme, gözleme ve dinleme yetkililerini artırırken diğer yandan da teşkilata atfedilebilecek hak ihlallerini açığa çıkartan gazetecileri hapis cezasıyla tehdit ediyor. Yeni kanun, devletin hesap verebilirliği ilkesini, basın özgürlüğünü ve özel yaşamın dokunulmazlığı hakkını zedeleyecek nitelikte. Kanunda yer alan birçok önemli düzenleme Türkiye’nin insan hakları alanındaki hem uluslararası hem de iç hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini ihlal ediyor, dolayısıyla bu düzenlemelerin hiç gecikmesizin değiştirilmesi gerekiyor. Yeni MİT yasası, bir yandan teşkilata neredeyse sınırsız yetkiler verirken, diğer yandan da bu yetkilerin suiistimalini açığa çıkartmaya çalışanların cezalandırılmasını öngörüyor. Sızdırılan bilgileri yayınlayan gazetecilerin cezalandırılması, istihbarat personeline yasal dokunulmazlık getirilmesi ve mahrem bilgilerin sınırsızca toplanmasına olanak tanınması gibi düzenlemeler iptal edilmelidir” denildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“Yeni yasa; Türkiye Hükümeti’nin bu yıl içerisinde çıkarttığı, devletin gücünü olası hak ihlallerine karşı uygun yasal güvenceler getirmeden artıran ve hukukun üstünlüğü ilkesini zayıflatan bir dizi yasal düzenlemenin en son örneği. Hükümet, yeni yasayı, kamuoyu nezdinde, silahlı PKK’nın lideri Abdullah Öcalan ile Türkiye’nin istihbarat birimleri arasındaki müzakereleri güvenli bir hukuki zemine oturtmak amacını güden bir hamle olduğunu ileri sürerek savundu. Yeni MİT yasası, barış sürecini desteklemek gibi meşru bir amacın çok ötesine geçiyor" savı dile getiriliyor. Türkiye’nin fazlasıyla geniş kapsamlı terörle mücadele kanunlarının suiistimal edilmesi olasılığına karşı yapılması gereken, istihbarat personeline dokunulmazlık kazandırmak değil, bu kanunlarda reform yapmaktır”.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca, yeni yasada insan hakları açısından en sorunlu gördüğü düzenlemeleri üç ana başlık altında topladı:
ü  Yeni yasa basın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü ve kamuoyunu ilgilendiren bilgilere erişim hakkını zedeliyor.
ü  Yeni yasa MİT personeline fiilen yasal dokunulmazlık veriyor.

ü  Geniş Bilgi Toplama Yetkileri, özel yaşamın dokunulmazlığını ihlal edebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-