ECONOMIST: “ERDOĞAN, DEMOKRAT MI SULTAN MI?”


 

Economist dergisi, Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimi beklenmedik şekilde açık farkla kazandığını ve muhaliflerini şaşkına çevirdiğini  belirtiği haberinde, “Bağışlayıcı ol büyük sultan” ifadesini kullandı.

İngiltere’de yayınlanan haftalık Economist dergisi, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yerel seçimlerde beklenmedik şekilde açık farkla kazandığını kaydettiği haberinde, Erdoğan’ın seçimler sonrası büyüklük göstermesini isterken,“Bağışlayıcı ol büyük Sultan” diye yazdı.

Gezi protestoları sırasında, Başbakanın Sultan kıyafetleriyle resmedildiği bir kapakla çıkan ve kapakta Erdoğan’a atfen, ‘Demokrat mı sultan mı?’ sorusunu soran İngiliz dergisi, “Erdoğan, kamuoyu araştırmalarının gösterdiğinden de iyi bir sonuç alarak muhaliflerini şaşkına çevirdi. Başbakan giderek daha da otoriter bir davranış sergiliyor. Türkiye’de kutuplaşmanın artması endişe verici bir durum. İstikrarsız bir ülkede böylesi bölücü bir söylem tehlikelidir. 90’lı yılların kaos ortamından sonra Türkiye 10 yıl boyunca Erdoğan’ın yönetiminde istikrarlı ve müreffeh bir dönem geçirdi. Bu dönemin iki güçlü çıpası vardı: Bunların ilki başta IMF sonra da mali piyasalarca desteklenen doğru makroekonomik politika, diğeri de Erdoğan’ın Ekim 2005’te üyelik müzakerelerine başlaması ile muhtemel Avrupa Birliği üyeliğiydi. Türkiye bugün bunların ikisini de kaybetme riskiyle yüz yüze”.

İngiliz dergisi haber analizine şöyle devam etti:

“Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olmayı planlar gibi görünüyor. Birçok kişi de onun Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te bu makamda oturmayı ve kutlamalarda Atatürk’ten bu yana Türkiye’nin en büyük lideri olarak tescil edilmeyi beklediğine inanıyor. Atatürk’ün de otoriter dürtüleri vardı ama o Türkler tarafından birleştirici bir kişi olarak hatırlanıyor. Eğer Sayın Erdoğan da aynı şekilde hatırlanmak istiyorsa, sadece bu hafta kendisine destek verenlerin değil tüm Türklerin çıkarlarını temsil etme yolunda daha fazlasını yapmaya çalışmalıdır.

Kürtlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı desteklemesinin beklendiğini de kaydeden İngiliz dergisi haberini şu değerlendirmelerle noktaladı:

“Ekonominin durgunluğa gittiği, Gülen Cemaati mensuplarının da muhtemelen teslim olmayacakları düşünülürse, Sayın Erdoğan belki de AK Parti’nin üç dönem kuralını ortadan kaldırıp dördüncü kez başbakanlığa aday olabilir. Bu kendisine dört yıl daha Meclis’te dokunulmazlık zırhı verecektir.Bazı çevreler Erdoğan’ın ekonomik durgunluğun etkilerin hissedilmeden erken seçime gidebileceği yolunda spekülasyonlar yapıyor. AK Parti seçimler sonrası Meclis’te üçte iki çoğunluk sağlarsa, Erdoğan’ın uzun süredir hayalini kurduğu yürütme yetkisi açısından daha güçlü bir Cumhurbaşkanı olmasını sağlayacak şekilde anayasayı yeniden yazabilir. Her koşulda 30 Mart’taki seçimler bir kez daha gösterdi ki, Sayın Erdoğan hala Türkiye’nin baskın siyasi figürü.”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-