SOSYOLOG İSMAİL BEŞİKÇİ BBC’YE KONUŞTU:“KÜRTLER, TÜRKİYE’Yİ DEMOKRATİKLEŞTİRME ÇABASI İÇİNDE OLMAMALI”


 

Sosyolog İsmail Beşikçi, Kürt sorununu bir toprak ve devlet sorunu olarak niteleyerek,  Kürtlerin Türkiye’yi demokratikleştirmek gibi bir çaba içinde olmaması gerektiğini söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Beşikçi,  Kürt sorununu bir toprak ve devlet sorunu olarak nitelediği konuşmasında, Kürtlerin Türkiye’yi demokratikleştirmek gibi bir çaba içinde olmaması gerektiğini belirtti.

BDP’nin demokratik özerklik projesini eleştiren Beşikçi, “Kürt sorununun çözümünde ideal olan  bir Ulus devletin kurulması olur. Ama hiç olmazsa federasyonun kurulması gerekir. Orta Doğu’da Kürt sorununun bir toprak ve devlet sorunu olduğu bilincine herkesin varması gerekir. Kürt sorununun çözümü için Kürtler’in bir statüsü olmalı, Kürtler kendi geleceklerini belirleme hakkına sahip olmalı. Kürtler ana dilde eğitim yapabilmeli. Federasyon olmalı. Sınırlar belli olur, kendi kendini yönetme hakkına sahip olursun. En azından senin bir federasyonu savunman gerekir. Diyelim ki Batı’da Kürtler var. Kürdistan’da bir Kürt federasyonu olursa Batı’daki Kürtler’in haklarını da savunmak mümkün olabilir. Eğer federasyon olmazsa Batı’daki Kürtler’in hakkını da savunmak mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.

Kürtler’in Türkiye’nin demokratikleşmesi mücadelesinde yer almasını da eleştiren Beşikçi, “Sen Kürt olarak kendi haklarını savunmak durumundasın. Kürtler bu bölgede kendi kendini yönetim hakkına sahip olmalı. Eğer sen kendi kendini yönetirsen Türkiye de bu süre içinde demokratikleşebilir. Ama senin Kürt olarak ‘ben Türkiye’yi demokratikleştireceğim’ gibi bir çaba içerisinde olmaman gerekir” şeklinde konuştu.

İsmail Beşikçi ayrıca, ‘HDP’yi Kürtler’in hak mücadeleleri açısından değerli buluyor musunuz?’ sorusuna ise “Ben kişi olarak bunları değerli bulmuyorum. Kürtler kendi yaşadıkları bölgede yani Kürdistan’da bu ilkeler çerçevesinde bir yönetim oluşturmalı” yanıtını verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-