FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN, BÖLGE İÇİN HOŞ ÖRNEK DEĞİL”


 

Financial Times gazetesi, Türkiye’deki son gelişmeleri irdelediği haber analizinde, “Otoriter Erdoğan bölge için hoş olmayan örnek” diye yazdı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times David Gardner imzalı haber analizinde, Bireysel haklara sahip vatandaş fikri, Türkiye, Mısır ve Irak liderlerine yabancı gibi görülüyor. Otoriter Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölge için hoş olmayan bir örnek oluşturuyor. Geçen yaz Türkiye’deki kitlesel isyan sırasında demokrasinin sadece seçimden ibaret olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘mesaj alındı’ dedi. Ancak çabuk öfkelenen Erdoğan’ın ise o zaman tek homurdana bildiği ‘Ne mesaj?’ oldu” şeklinde kaydetti.

“O zamandan bu yana  Erdoğan kendi görüşüne göre tek önemli olan şeyin seçimler olduğunu açıkça ortaya koydu” diyen Gardner, “Erdoğan, yargı bağımsızlığı gibi hukuk üstünlüğünün direklerini bir kenara itti, devletin Twitter ve YouTube gibi ifade özgürlüğü araçları üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı ve intikamcı bir yaklaşım ile yargı, polis ve casuslar arasında kendine karşı dönen, eski müttefiklerinin köklerini kazmaya yemin etti” ifadelerini kullandı.

Gardner Financial Times’taki analizine şöyle devam etti:

“2002’den bu yana üç genel seçim, üç belediye seçimi ve iki referandumu kazanmış olan neo İslamcı Başbakan, sandığın kutsallığına başvurarak milyonlarca destekçisini sandıkta muhaliflere bir Osmanlı tokatı  indirmeye çağırdı. Şimdi de bunu, iyi bir tekme ile sürdürmeyi planlıyor.  AB’ye katılma hırsının etkisiyle de Türkiye, kökleri kurumlarda olan bir Müslüman demokrasini tesis etmekte olduğu gibi gözükse de Erdoğan’ın otoriterliği Türkiye’yi bölge için daha az çekici bir kalıba dönüştürüyor”.

İngiliz gazetesi bu ay Irak’ta, Mayıs ayında ise Mısır’da yapılacak seçimleri de anımsattığı haber analizini, “Söz konusu ülkelerde yapılacak seçimler için de sandık, yoğun bir kurumsal doku ve kurallar konusunda temel bir konsensüs olmadığı yerlerde kurulduğunda sadece yenmek için kullanılan diğer bir sıfır toplamlı siyaset aletidir” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-