ECONOMIST: “ERDOĞAN, MUTLAK GÜCE SAHİP GİBİ GÖZÜKÜYOR, ANCAK GÜL TEKRAR ÖN PLANA ÇIKABİLİR”

Economist dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkede mutlak güce sahip gibi gözüktüğünü, ancak Cumhurbaşkanı Gül’ün tekrar ön plana çıkabileceğini yazdı.
İngiltere’de yayınlanan haftalık Economist dergisi, ‘Gül Gidiyor mu? Yoksa Geliyor mu başlığını kullandığı haberinde,  Başbakan Erdoğan’ın ülkede mutlak güce sahip gibi gözüktüğünü, ancak Cumhurbaşkanı Gül’ün tekrar ön plana çıkabileceğini yazdı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün; ‘Bugünkü şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok’ sözlerine dikkat çektiği haber analizinde, “Açıklamadan her ne kadar Cumhurbaşkanı’nın aktif siyasetten çekilme mesajı verdiği yorumu çıkarılsa da, Gül’ün aktif siyasete geri dönme planının olabileceği söyleniyor. Abdullah Gül tekrar önemli bir figür haline gelebilir. Gül, 30 Mart yerel seçimlerine kadar Başbakan Erdoğan ile görev değişimine sıcak bakıyor gibi görünüyordu. Tüm yolsuzluk suçlamalarına karşın AKP, yerel seçimlerde oyların yüzde 45’ini alarak ve rakiplerine karşı üstünlük sağlayarak kazandı. Bu tablo Erdoğan’ın Ağustos ayında ülke tarihinin ilk doğrudan seçilmiş Cumhurbaşkanı olması ihtimalini güçlendiriyor. Erdoğan gücünü artırmak için Başbakanlık görevine de Gül’ü değil, kukla bir ismi düşünebilecek güce sahip” ifadelerini kullandı.
“2013 yazındaki sokak eylemleri döneminde Erdoğan’ın yanında duran ve 17 Aralık sürecinde Erdoğan’ın anti demokratik yasa tekliflerini onaylayarak Başbakan’a destek olan Gül, şimdi kendisini ihanete uğramış gibi hissediyor olmalı” diyen İngiliz dergisi haberine şöyle devam etti:
“Gül’ün destekçileri iyi niyetle söylenen yalanların mübah olduğu görüşünde. Gül’ün, Başbakanlık koltuğuna oturduğunda Erdoğan’ın adımlarını terse çevirecek girişimlerde bulunmayı planladığını düşünenler var. Ancak artık Erdoğan’a açık biçimde meydan okumak çok zor. Gül bundan sonra AKP’nin son dönemdeki yönünden hoşnut olmayan partilileri yanına çekerek yeni bir parti kurmayı amaçlıyor olabilir mi? Sonuçta 2001 yılında Necmettin Erbakan’ın partisinden ayrılan Erdoğan’ın da yaptığı aynısıydı”.

Erdoğan’ın en büyük sorununun yavaşlayan kırılgan ekonomik yapı ve Kürt hareketi olduğunu kaydeden Economist analizini, “Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi için Kürtlerin desteğini arkasına alması gerek. Bu da çözüm süreci kapsamında PKK’ye yeni tavizler verilmesi anlamına gelebilir. Ancak bu cömertlik milliyetçileri de Erdoğan’dan uzaklaştıracaktır. Bu tür ikilemler nedeniyle çok becerikli bir siyasi olan Gül’ü denklemden çıkarmak için henüz çok erken olduğunu gösteriyor” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-