PULITZER ÖDÜLLÜ GAZETECİ: “SURİYE’DEKİ KİMYASAL SALDIRININ ARDINDA TÜRKİYE VAR”


 

Pulitzer ödüllü ABD’li gazeteci Seymour Hersh,  Ağustos 2013’te Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta banliyösünde gerçekleştirilen kimyasal saldırının arkasında Türk hükümetinin bulunduğunu iddia etti.

Hersh,  ‘London Review of Books" dergisinde yayınlanan makalesinde, Ağustos 2013’te Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta banliyösünde gerçekleştirilen kimyasal saldırının arkasında Türk hükümetinin bulunduğunu yazdı.

Gazeteci, Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddiasında, saldırının El Kaide yanlısı El Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirildiğini, militanlara gerekli malzemeyi ve eğitimi de Türk hükümetinin sağladığını öne sürdü.

Hersh, ABD’nin son anda kimyasal saldırının arkasında Beşar Esad değil, Türkiye’nin desteklediği isyancıların olduğunu çeşitli istihbarat ajanslarından gelen raporlar sonucunda öğrenerek Suriye’ye askeri müdahale yapmaktan vazgeçtiğini de iddia etti.

Gazeteci, İngiliz istihbarat ajansı MI6’in Guta’dan aldığı sarin gazı örneklerini Suriye’nin envanterinde bulunan kimyasallarla karşılaştırdığını ve bu gazın başka bir kaynaktan geldiğini tespit ettiğini belirtti.

Hersh yazısında, ABD’nin elinde Türkiye’nin muhaliflere kimyasal silah sağladığı ve bu konuda eğitim verdiği ile ilgili birçok sağlam delil bulunduğunu iddia etti. Gazeteci ayrıca, Amerikan Savunma İstihbaratı Ajansı (DIA) ve BM’nin bu konuda hazırladığı birçok raporu gördüğünü ancak bu raporların “korkunç sonuçlar doğuracağı” gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmadığını kaydetti.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-