Dış Basında yerel seçim "Politika yöntemi "bölmek" olan bu adamın Cumhurbaşkanlığı olasılığı rahatsız edici"


WASHINGTON POST: “ERDOĞAN, EN BÜYÜK İKİ DÜŞMANINI HEDEF ALDI”

Washington Post gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasını ele aldığı haberinde, “Erdoğan’ın coşkulu zafer konuşması en büyük iki düşmanını hedef aldı” diye yazdı.

“Pazar günü Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan sevinçten uçuyordu. AK Parti, oyların yüzde 44’ünü alarak görece sağlıklı sonuçları elde etmişti. Bu, yazdaki cumhurbaşkanlığı seçimi ve gelecek yılda yapılması öngörülen genel seçimler öncesi liderliğini sağlamlaştırmayı uman Erdoğan için önemli bir adımdır” yorumunda bulunduğu haber analizinde, “Dışarıdan bakıldığında Erdoğan son aylarda kırılgan gibi görülmüştü. Bir yıla yakın bir süre devam eden sokak protestolarından sonra Twitter ve YouTube’ye getirilen yasaklar umutsuzca önlemler gibi gözüküyordu” şeklinde kaydetti.

“Ancak Erdoğan’ın Pazar gecesi yaptığı zafer konuşmasının farklı bir taktiği teyit etti” diyen ABD’li gazete,  “Erdoğan’ın balkon konuşması düşmanlarına yönelik göndermelerle doluydu.  Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Fetullah Gülen’i hedef aldı. Erdoğan’ın konuşması, dinleyenleri Türkiye’nin demokratik yollardan seçilen lideri olduğunu ve liderliği altında işlerin daha iyi gittiğini anımsatmayı amaçlıyordu. Türkiye artık, Kürt ayrılıkçılarını öldüren, İslamcıları cezaevine tıkan, demokratik yollardan seçilen hükümetleri deviren ‘derin devlet’ tarafından yönetilmiyordu” yorumunda bulundu.

 Washington Post haberini, “‘Derin devlet’ ve Gülen’den korkuların yeterince güçlü olduğu varsayımıyla bu taktik Erdoğan için sonuç verebilir ve kendisine, birçok Türk insanında hükümetleri konusunda var olan yolsuzluk, militarizm, kapitalizm ve İslamizm ile ilgili çok reel kaygılardan kaçınma imkanını sağlıyor. Erdoğan ayrıca, ‘derin devlet’ ve Gülen’e karşı mücadelesini hızlandırmaya hazır olduğunu da gösterdi gibi. Ancak bunu tam nasıl yapacağı ise henüz belli değil” sözleriyle noktaladı.

WESTFALISCHE NACHRICTEN:“ŞİMDİ KORKULAN, ERDOĞAN’IN TÜM OLANAKLARIYLA  KARŞITLARINA KARŞI HÜCUMA GEÇMESİ”

Westfälische Nachrichten gazetesi de Erdoğan’ın bundan sonra atacağı adımlara dikkat çektiği haberinde, “Ve şimdi korkulan, Erdoğan’ın elindeki tüm olanaklarla iç politikadaki karşıtlarına karşı hücuma geçmesi…” diye yazdı.

 Alman gazetesi haberini, “Türkiye artık Avrupa Birliği’nin bir üye adayı değil ve aynı zamanda Avrupa ile Ortadoğu arasında köprü olma işlevini de yerine getirmiyor. Erdoğan elde ettiği zaferi, yürüttüğü siyasetin onayı olarak değerlendiriyor… Ve şimdi korkulan, Erdoğan’ın elindeki tüm olanaklarla iç politikadaki karşıtlarına karşı hücuma geçmesi…” yorumuyla noktaladı.

KÖLNER STADT-ANZEIGER:“SLOGANI BÖLMEK HALİNE GELMİŞ BU ADAMIN CUMHURBAŞKANLIĞI RAHATSIZ EDİCİ”

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi de “Uzlaşmak yerine bölmek, Erdoğan’ın sloganı haline gelmiş durumda. Bu adamın cumhurbaşkanlığına aday olma ihtimali oldukça rahatsız edici” dedi.

 Alman gazetesi ayrıca, “Seçim zaferinin sonuçları sorunlu görünüyor. Erdoğan, bu zaferi hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından siyaseten aklanma olarak değerlendiriyor. Adli soruşturmaları ise polis ve yargıda başlattığı tasfiyelerle olanaksız hale getirdi. Erdoğan zaferini, siyasi karşıtlarına yönelik acımasız bir operasyon başlatma misyonu olarak da yorumlayabilir. Nitekim seçim gecesi muhaliflerini, en başta da ılımlı İslamcı din adamı Fetullah Gülen’i ve yandaşlarını tehdit etti ve ‘onların köklerinin kazınmasının zamanının geldiğini’ söyledi. Uzlaşmak yerine bölmek, Erdoğan’ın sloganı haline gelmiş durumda. Bu adamın cumhurbaşkanlığına aday olma ihtimali oldukça rahatsız edici” şeklinde kaydetti.

THÜRINGISCHE LANDESZEITUNG: “ERDOĞAN, AB İÇİN MUHATAP OLAMAZ”

Thüringische Landeszeitung gazetesi ise Ankara’ya yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladığı haberinde, “Erdoğan, Avrupa Birliği için göz hizasında bir muhatap olamaz” ifadesini kullandı.

 Alman gazetesi haberine şöyle devam etti:

“Türkiye daha uzun bir süre Avrupa Birliği’ne üye olmamalı. Avrupa’nın değerlerini Türkiye’de sadece azınlıkta kalan bir kesim paylaşıyor. Erdoğan, Avrupa Birliği için göz hizasında bir muhatap olamaz. Erdoğan demokrasiye zarar vermeye devam ediyor, Avrupa Birliği’nin Ankara’ya karşı yaptırım kararı alması gerekli”.

 FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN, MUZAFFER ÇIKTI”

Financial Times gazetesi Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarını irdelediği haber analizinde, “Ses getiren seçim zaferinden Erdoğan muzaffer çıktı” diye yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, “Yerel seçimde yüzde 45 oy alan Erdoğan, Kürt oylarının da desteğiyle cumhurbaşkanı seçilebilir. Ses getiren seçim zaferinden Erdoğan muzaffer çıktı Seçim sonuçları, Erdoğan’ın artık kendi kaderine hakim olduğunu gösteriyor gibi, en az kısa vadede. Aynı zamanda kutuplaşmış Türk siyasetinde dalgalanan oy sayısının sınırlı olduğunun, Başbakanın Fetullah Gülen’i yenilgiye uğrattığının da bir işareti” ifadelerini kullandı.

FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN VE NEO İSLAMCI PARTİSİ OY TOPLAMA MAKİNASI”

Financial Times gazetesi David Gardner imzalı diğer bir yorumunda, “Sayın Erdoğan ve neo İslamcı partisi, şaşırtan güçlü bir oy toplama makinası” dedi.

Financial Times gazetesi,  Başbakan Erdoğan’ın seçimlerde elde ettiği sonuca dikkat çektiği haberinde, “Sayın Erdoğan ve neo İslamcı partisi, şaşırtan güçlü bir oy toplama makinası. Ama bu seçim sonucu çok etkileyici olsa da Erdoğan bir muhabere kazandı, savaşı değil. Gülenciler,  yolsuzluklar ile ilgili sızmalar kampanyasında ulusal güvenlik alanına girerek kendilerine fazla güvenmiş gibi göründüler. Erdoğan ise onların köklerini kazacağını söyledi. Ancak mevut intikamcı ruh halinde o da kolayca fazla ileriye gidebilir” yorumunda bulundu.

GUARDIAN: “TÜRKİYE’DEKİ SEÇİM, DEMOKRASİYE DARBE VURMUŞ OLABİLİR”

Guardian gazetesi, “Türkiye’deki seçim, ironik olarak demokrasiye bir darbe vurmuş olabilir” diye yazdı.

İngiliz Guardian gazetesi Simon Tisdall imzalı haber analizinde “Türkiye’deki seçim, ironik olarak demokrasiye bir darbe vurmuş olabilir. Seçim sonuçları Başbakan Erdoğan için kayda değer kişisel bir zafer anlamına geldi. Erdoğan  bizzat yarışmazsa da kampanyaya hakim oldu. Seçim sonuçları da, Erdoğan’ın işçi sınıfı ve kırsaldan aldığı desteğin azalacağı savlarını doğrulatmadı” şekline kaydetti.

“Buna karşın Bundan sonra ne olacağı ise, Erdoğan’ın kendisini eleştirenler ve muhaliflerle ödeşme sözünü verdiğini duyan birçok Türk’ü kaygılandıracak” denilen analizde, “Türkiye’nin şimdi derin bir biçimde bölünmüş bir ülke olduğu çok açık. Büyük korku ise, Erdoğan’ın gelecekteki eylemleri , bu ayrışmaları daha da derinleştirmeye hizmet etmesidir” ifadeleri yer aldı.

HAARETZ: “TÜRKİYE’DE LAİK DEVLETİN NİTELİĞİNİ DEĞİŞTİRMENİN MÜMKÜNLÜĞÜ KANITLANDI”

Haaretz gazetesi, Türkiye’deki son gelişmeleri ele aldığı haberinde, “Türkiye’nin deneyimi, yıllarca sürdürülen esaslı zemin çalışmalarıyla laik bir devletin niteliğini değiştirmenin mümkün olduğunu kanıtlıyor” diye yazdı.

İsrail’de aşırı dindar unsurların toplam nüfustaki payının artmasıyla İsrail’in dini kurallarla yönetilen bir ülkeye dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin tartışmalara dikkat çeken İsrailli Haaretz, “Türkiye’nin deneyimi, yıllarca sürdürülen esaslı zemin çalışmalarıyla laik bir devletin niteliğini değiştirmenin mümkün olduğunu kanıtlıyor. Başbakan Erdoğan iktidara geldiğinde Ordu ile karşı karşıya gelmemek için dikkatle hareket etti ancak birkaç yıl sonra Türk ordusunun Atatürkçü niteliğini kaybederek Erdoğan’ın kontrolünün altına geçtiği açıkça anlaşıldı” yorumunda bulundu.

“Ülke İslamlaştırıldı ve Erdoğan’ı daha da ileri gitmekten sadece Avrupa Birliği’ne kabul edilme umudu alıkoyuyor” ifadesini kullanan Haaretz, “İsrail konusunda karamsar olmak isteyenler, Türk modelini zikrediyor. İsrail’in laik ve demokratik niteliği güvence altında değil. Türkiye’de olup bitenler, yıllarca sürdürülen esaslı zemin çalışmalarıyla Batılı bir yönelişi olan laik bir devletin niteliğini değiştirmemin mümkün olduğunu kanıtlıyor. Dinin rolünü güçlendirmek mümkündür” sözleriyle haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-