INDEPENDENT:“CIA, MI6 VE ERDOĞAN HÜKÜMETİ SURİYE KONUSUNDA BİR PLAN ÜZERİNDE ANLAŞTI”



Independent gazetesi, ABD istihbarat teşkilatı CIA, İngiliz istihbarat teşkilatı MI6 ve Türkiye’deki Recep Tayyip Erdoğan Hükümetinin Suriye konusunda bir plan üzerinde anlaştığını yazdı.

İngiliz Independent gazetesi yazarı Patrick Cocburn ‘MI6, CIA ve Türkiye’nin Suriye’deki Kurnaz Oyunları’ başlığını kullandığı haberinde, “ABD istihbarat teşkilatı CIA, İngiliz İstihbarat Teşkilatı MI 6 ve Türkiye’deki Recep Tayyib Erdoğan hükümetinin bir plan üzerinde anlaştı. Planda Libya’da Kaddafi yönetimine ait silahların Türkiye’ye taşınması ve Türkiye toprakları üzerinden Suriye’deki silahlı gruplara aktarılması öngörüldü” diye yazdı.

İdeoloji ve yöntemlerinde El-Kaide terör örgütüne benzeyen radikallerin ‘Suriye’deki muhalefete hakim’ olmalarına rağmen ABD dışişleri bakanı ve Birleşmiş Milletlerdeki büyükelçisinin Suriye’deki silahlı gruplara daha fazla destek sağlanması amacıyla yoğun çabalar ve baskılar uyguladıklarına dikkat çeken Cockburn, “Türkiye’deki Erdoğan hükümetinin askeri ve lojistik desteği ile Lazkiye kırsalının kuzeyi Keseb Bölgesine yapılan hırçın saldırı  Çeçenli ve Faslı, oldukça tehlikeli radikallerin komutasında yapıldı .ABD idaresi Suriye’deki silahlılara askeri ve lojistik desteğini mümkün olduğunca gizli tutmaya çalıştı. Dolayısıyla Amerikalı ünlü Gazeteci Seymour Hersh’ün London Review of Books Dergisinde yayınladığı ve Erdoğan hükümetinin radikallerin Suriye’de kimyasal silah kullanmalarında parmağı olduğunu kanıtlayan rapor ABD idaresi için kırmızıçizgi teşkil etti” şeklinde kaydetti.

Cocburn yazısında şu argümanları öne sürdü:

“ABD, İngiltere ve Türkiye’nin koordinasyonu ile hazırlanan planda Libya’da Kaddafi yönetimine ait silahların Türkiye’ye taşınması ve Türkiye toprakları üzerinden Suriye’deki silahlı gruplara aktarılması öngörüldü. Plan belgelerinin 2012 yılının başlarında ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Suudi Arabistanlı ve Katarlı yetkililer arasında bir anlaşmanın olduğunu gösterdi. Anlaşmada Libya’daki silahların finansına ilaveten hayali şirketler kurma üzerine odaklanıldı. Avustralyalı olduğu iddia edilen şirketlerde ABD ordusunda eski askerler görevlendirildi. Bunlar Libya’dan Kaddafi silahlarını Türkiye’ye ve oradan da Suriye’deki silahlılara aktarma işini üstlendiler”

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-