NEW YORK TIMES: “YABANCI YATIRIMCILAR, ERDOĞAN’IN MUHALİFLERE BASKICI YANITINDAN TEDİRGİN”


 

New York Times gazetesi, “Türkiye’de iktidar partisinin 30 Mart seçimlerinde zafer kazanmasıyla lira bir miktar değer kazanmış olsa da Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler yapıldığında daha çok çalkantı yaşanabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi çağrısı yatırımcıları pek rahatlamadı” diye yazdı. Gazete ayrıca, “Erdoğan’ın muhalif görüşlere baskıcı yanıtı yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor” yorumunda bulundu.

“Kurun ekonominin sağlığının barometresi olarak değerlendirildiği bir ülkede Türk lirasının son bir yılda kaydettiği gerilemeden pek kimse mutlu değil” ifadesini kullanan Amerikan New York Times gazetesi,  “Zayıf liranın ihracatçılar için yarattığı avantajlar var. Bu dinamik halen Türkiye’yi olumsuz etkileyen ve ülkenin bölgede bir istikrar gücü olarak rolünü tehdit eden bazı şokları bertaraf etmeye yardımcı olabilir. Para biriminin değer kaybının, ithal fiyatlarının artması gibi olumsuz etkileri var. İhracattaki kazanımların zayıf liranın birçok dezavantajını dengelemeye yetip yetmeyeceği ise  önemli bir konu” şeklinde kaydetti.

New York Times haberine şöyle devam etti:

Lira, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisinin yerel seçimlerdeki açık zaferiyle lira bir miktar güçlendi. Ancak Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimi ve gelecek yıldaki genel seçim yapıldığında daha çok çalkantı yaşanabilir. Ve Erdoğan, partisinin o zaferinin ertesinde Merkez Bankası’nı faiz indirmeye çağırarak yatırımcıların kaygılarını pek gidermedi. Halbuki, liranın inişi, ancak Ocak ayında sürpriz bir faiz artırımından sonra birdenbire Türk tahvil getirileri yükselmesinin, yatırımcıları, paralarını geri çekmeyi yeniden düşünmeye sevk etmesi üzerine durmuştu. Daha zayıf bir liranın, ihracatı cesaretlendirip ithal ürün fiyatlarını artırarak Türkiye’nin tehlikeli  geniş ticaret açığını önemli ölçüde azaltmaya katkısının olması gerekir. Buna karşın ithal fiyatları artarken enflasyon da yükseldi, dövizli kredi almış olan bankaların yüklerinin arttı, daha yüksek ithal maliyetleriyle karşı karşıya bulunan şirketlerin karları ise baskı altına girdi”.
 

FED sıkışmasından en çok etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu kaydeden ABD’li gazete,  “Türkiye’nin Washington’da alınan kararlara kırılgan olmasının ana nedeni, zayıf siyasi durumudur. Hükümet, araştırmaya söz verdiği, Erdoğan’ın oğlu dahil, yüksek düzeydeki yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya. Başbakan suçlamaları rakiplerince uydurulduğunu söyledi. Erdoğan’ın muhalif görüşlerine yanıtı, baskıcı önlemleri hızlandırmak oldu, örneğin Twitter ve YouTube’ye erişimi yasaklamak gibi. Bu tür yaptırımlar, yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor ve lira üzerinde ve nihayet yurt içi fiyatlar üzerinde daha çok baskı oluşturuyor ki bu Türkiye için en büyük risk olabilir” yorumuyla haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-