Alman Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Ziyareti ve Açıklamaları Alman Basınında geniş yer buldu...

HANDELSBLATT: “GAUCK, BİR KEZ DAHA DİRENİŞİ COPLAYAN, YARGI VE POLİSE MÜDAHALE EDEN TÜRK HÜKÜMETİ’NE KARŞI CESARETSİZ KALDI”
Handelsblatt gazetesi; Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye ziyaretindeki açıklamalarına dikkat çektiği haberinde, Türkiye’de son aylardaki gelişmeler ışığında Joachim Gauck’u net ve açık mesajlar vermemekle eleştirerek, “Türk hükümeti, Taksim Meydanı’ndaki direnişi coplayarak bastırıyor, yargıya ve polis teşkilatına müdahale ediyor. Tüm bunlar hakkında açıkça konuşmak için önemli bir fırsat oluşmuştu. Ancak maalesef Joachim Gauck bir kez daha cesaret gösteremedi. Peki şimdi değilse, ne zaman? İşte bunu Cumhurbaşkanı’ndan öğrenmek istiyoruz” diye yazdı.
Alman Handelsblatt gazetesi; “Türkiye yolsuzluk, Twitter yasağı ve artan milliyetçilikle birlikte 10 yıl öncesine göre Avrupa Birliği’ne daha uzak bir noktada. Bu bakımdan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’tan Ankara ziyaretinde, Türklerin AB üyeliği arzusuna ilişkin çok daha net ifadeler kullanması beklenirdi. Türk hükümeti; Taksim Meydanı’ndaki direnişi coplayarak bastırıyor, yargıya ve polis teşkilatına müdahale ediyor. Tüm bunlar hakkında açıkça konuşmak için önemli bir fırsat oluşmuştu. Ancak maalesef Joachim Gauck bir kez daha cesaret gösteremedi. Peki şimdi değilse, ne zaman? İşte bunu Cumhurbaşkanı’ndan öğrenmek istiyoruz” şeklinde kaydetti.
STUTTGARTER: “GAUCK’UN ELEŞTİRİLERİ, ERDOĞAN İÇİN BİR ŞANS”
Stuttgarter gazetesi, Alman Cumhurbaşkanı Gauck’un Türkiye ziyaretini ele aldığı haberinde, “Son aylarda Türkiye Başbakanı Erdoğan dünyaya kendini bir ‘demokrat’ olarak değil, ‘başına buyruk bir despot’ olarak sundu. Bu açıdan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Erdoğan’a karşı net ve nesnel şekilde formüle edilerek yönelttiği eleştiri, Erdoğan için büyük bir şans” diye yazdı.
Almanya’da yayınlanan Stuttgarter gazetesi, “Son aylarda Türkiye Başbakanı Erdoğan dünyaya kendini bir ‘demokrat’ olarak değil, ‘başına buyruk bir despot’ olarak sundu. Bu açıdan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Erdoğan’a karşı net ve nesnel şekilde formüle edilerek yönelttiği eleştiri, Erdoğan için büyük bir şans. Şimdi Erdoğan’ın bu şansı kullanıp kullanmayacağı bekleniyor. Bugüne kadar kendisini eleştirenleri ya siyasi olarak yok etti ya da onları görmezden geldi. Gauck ise topu ona attı. Şimdi kendinden emin Başbakan Erdoğan’ın ülkesinin Batı’ya yönelmesinden yana mı  yoksa Batı’ya karşı mı göstermesi gerekiyor. Avrupa Birliği’ne karşı mı yoksa AB’den yana mı?” yorumunda bulundu.
DIE WELT: “BİR CUMHURBAŞKANI DAHA NET OLAMAZDI”
Die Welt gazetesi de “Gauck, Diplomasi nezaketini bir kenara bırakıp, endişesini anlatacak şiddetli kelimeler seçerek kendini korkutan gelişmelerden bahsetti. Bir Cumhurbaşkanı daha net olamazdı” dedi.
Almanya’nın önemli gazetelerinden Die Welt; “Erdoğan her geçen gün Avrupa Birliği’nden, Avrupa kulübünün bir üyesi olmak için belirli kuralları tanıyan devletlerden daha da fazla uzaklaşıyor. Gauck’un, işte bu Avrupa Topluluğu adına Türkiye politikalarındaki dilek ve gerçeklik arasındaki uçurumu dillendirmeye hakkı var. Ancak aynı zamanda otoriter bir rejimin alçaklığını bizzat yaşamış biri olarak Gauck, pozisyon almada kişisel olarak da bir sorumluluk hissediyor. Bu nedenle de Ankara’daki konuşmasında, hukuk devleti ve insan haklarına vurgu yaptı. Diplomasi nezaketini bir kenara bırakıp, endişesini anlatacak şiddetli kelimeler seçerek kendini korkutan gelişmelerden bahsetti. Bir Cumhurbaşkanı daha net olamazdı” ifadelerini kullandı.
SÜDDEUTSCHE: “TÜRKİYE’YE BU DENLİ İLGİ GÖSTEREN BİRİ, ÜLKEYİ ZOR ZAMANLARDA DA YALNIZ BIRAKMAMALI”
Süddeutsche gazetesi ise; “Gauck, sade konuşmasını tarihi bir an olarak adlandırdı. Gauck, yaptığı konuşma ile risk aldı, ama aynı zamanda bu konuşma bir yükümlülüktü. Türkiye’ye bu denli ilgi gösteren biri, ülkeyi zor zamanlarda da yalnız bırakmamalı” diye yazdı.
Alman Süddeutsche gazetesi; “Gauck, bir yıl önceki hükümet karşıtı kitlesel protesto gösterileri ve yine hükümetin odağında bulunduğu yolsuzluk skandalından sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Batılı üst düzey temsilci. Gauck, sade konuşmasını tarihi bir an olarak adlandırdı. Gauck, yaptığı konuşma ile risk aldı, ama aynı zamanda bu konuşma bir yükümlülüktü. Türkiye’ye bu denli ilgi gösteren biri, ülkeyi zor zamanlarda da yalnız bırakmamalı” ifadelerini kullandı.
SPIEGEL ONLINE: “GAUCK, TÜRKİYE’DE DEMOKRASİYİ TEHLİKEDE GÖRDÜ”
Spiegel Online haber sitesi, Gauck’un Türkiye’de demokrasiyi tehlikede gördüğünü kaydetti.
Alman Spiegel Online haber portalı, “Erdoğan’a sert eleştiri, Gauck Türkiye’de demokrasiyi tehlikede görüyor. Cumhurbaşkanı Türkiye’deki gelişmelerden ötürü kaygılı. Joachim Gauck, öğrencilerin önünde yaptığı konuşmada Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını eleştirdi. Onun yargı ve muhalefete karşı tutumu hukuk devletini tehlikeye sokuyor” şeklinde kaydetti.
WESTDEUTSCHE ALLGEMEINE: “ERDOĞAN, GAUCK’UN ELEŞTİRİLERİNE ŞAŞIRMADI”
West Deutsche Allgemeine gazetesi; “Erdoğan, Gauck’un  eleştirilerine  şaşırmadı” dedi.  Türk Alman West Deutsche Allgemeine gazetesi;“Hükümet Başkanı, Gauck’un sert eleştirilerine kızdı. Ama Erdoğan bu eleştirilere şaşırmadı. Nihayetinde, bireysel özgürlüklerin Alman Cumhurbaşkanı için önemli bir tema olduğunu kesinlikle biliyordu” diye yazdı.
FINANCIAL TIMES: “1 MAYIS, YENİ ÇATIŞMALAR İÇİN SAHNE YARATABİLİR”
Financial Times gazetesi 1 Mayıs’ta çatışmalar olabileceğini yazdı
İngiliz Financial Times gazetesi; ‘Dünya Günlüğü: 28 Nisan-4 Mayıs’ başlığını kullandığı haberinde, “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl da dev protestoların meydana geldiği İstanbul’daki Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs mitinglerini yasakladı. Bu da, yeni çatışmalar için sahne hazırlayabilir. Avrupa’nın çoğunda tatil olan geleneksel 1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye’de ise 2010’da yeniden resmi tatil oldu” şeklinde kaydetti

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-