WASHINGTON POST: “MUHALEFET YOKSA, DEMOKRASİ DE YOK”



 
 
 

Washington Post gazetesi, demokrasilerde muhalefetin önemine dikkat çektiği haberinde, “Muhalefet yoksa, demokrasi de yok” diye yazdı.

Amerikan Washington Post gazetesi, Türkiye’de 30 Mart’ta yapılan seçimlerin ardından muhalefetin elinde hile yapıldığına ilişkin kesin kanıtların var olduğu gerekçesiyle ayaklandığını ve  Türkiye’nin yakın tarihinde ilk defa seçim sisteminin kurumsal bütünlüğünün sorgulandığına vurgu yaptığı haberinde, “Muhalefet yoksa, demokrasi de yok. Cumhuriyetin kurulmasından beri Türkiye, birçok demokratik eksikliklerinden dolayı eleştirilirse de genellikle uluslararası toplum tarafından özgür ve adil seçimler düzenlediği düşünüldü. Nitekim AKP’nin zaferleriyle sonuçlanan son üç genel seçim de meşru olarak kabul edildi”  ifadelerini kullandı.

CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın oy kullandığı sandıktan CHP için sıfır oy çıktığı iddiasına da yer veren Washington Post haberinde şöyle devam etti:

“Açık ki Türkiye’nin seçimlerinde ters giden bir şey var. Bu defa ters giden nedir? Çapı ve genişliği açısından Türkiye’nin tarihi emsal olmayan bir yolsuzluk soruşturması olabilir. Bir yolsuzluk skandalı tek başına gözlenen seçim manipülasyonunun boyutunu izah etmek için yetersiz gibi görünüyor. Daha akla yakın bir izahat olarak da muhalefetin bir evrim geçiren doğası söz konusu. Gezi gösterileriyle birlikte açılan siyasi katılımın yeni kanalları var. Gezi sırasında oluşan muhalefetteki dayanışmanın da ne kadar süreceği belli olmamakla birlikte halen AKP’nin idare etmede becerisiz olduğunu kanıtladığı bir hareketlenmenin temeli oluşturdu. 2013 yılında Gezi protestolarının doruğunda milyonlarca insanın sokaklarına dökülmesine yol açan, AKP’nin acımasız polis baskılarını eleştirmek için kullanılan mizahi zeka ve yaratıcılık, seçimleri ele almadaki meşruiyeti yok etmek için tüm gücüyle gözlerin önüne seriliyor. Türkiye’deki demokratikleşmeye en büyük engeli muhalefetin meşruiyeti meselesi ve AKP’den farklı düşünenleri şeytanlaştırma eğilimi oluşturuyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-