AMERİKA’NIN SESİ: “TBMM, RADİKAL SANSÜRÜ OYLAYACAK”


 
Amerika’nın Sesi TBMM’nin radikal sansür düzenlemesini oylayacağına dikkat çektiği haberinde, “Gazetecileri Koruma Derneği’ne göre yeni internet yasa tasarısı basın özgürlüğü krizini daha da derinleştirebilir” dedi.

“Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Derneği’ne (CPJ) göre yeni internet yasa tasarısı, Türkiye’de basın özgürlüğü krizini daha da derinleştirebilir” diyen Amerika’nın Sesi, “ CPJ’in San Francisco’daki İnterneti Gözetim Koordinatörü Geoffrey King’in kaleme aldığı raporda kullandığı,  “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasa tasarısını onaylaması durumunda internete radikal sansür düzenlemesini  oylamış olacak yazıyor. Yeni düzenlemeler, hükümete web adreslerini erişime kapatma, internet kullanıcılarının kayıtlarını iki yıl boyunca saklama ve erişim sağlayıcıları özel bir kurum altında kontrol etme yetkisi tanıyacak” ifadelerine de yer verdi.

Amerika’nın Sesi’ne göre,  CPJ’in web sitesindeki yazıda, yeni internet düzenlemelerinin, zaten dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olan Türkiye’deki basın özgürlüğü krizine yeni sorunlar ekleyeceği belirtilirken  5651 sayılı, yasanın Türkiye’de zaten iyi niyetli olmayan bir sansür ortamı yarattığı kaydedilen yazıda, yeni yasa tasarısının mevcut sansür yetkisinin çok ötesine gideceği vurgulandı.
Amerika’nın Sesi haberine şöyle devam etti:

“Meclis’teki yasa tasarısına göre erişim sağlayıcı, her türlü içerik ile ilgili kendilerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca (TİB) tarafından ulaştırılacak ‘erişim engelleme’ kararını derhal uygulamak zorunda. Erişim sağlayıcılar, suç oluşturma ihtimali gerekçesiyle internette içerikleri kullananlar hakkındaki erişim kayıtlarını da saklayacak. Dolayısıyla internette kim, neye tıklarsa bu bilgi kayıt altında olacak.İnternet içeriğinde özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğu iddiasıyla gerçek veya tüzel kişiler mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek. TİB, içeriğe erişimin engellenmesine karar verirse bunu Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek ve TİB’in kararı 24 saat içinde uygulanacak. Bu da mahkemelerin devre dışı bırakılmasını sağlayan bir durum”.

CPJ yetkilisi Geoffrey King’in  yeni internet yasa tasarısının, internet özgürlüğünün istikrarlı bir şekilde azaldığı Türkiye’de çok sürpriz olmadığını söylediğine dikkat çeken Amerika’nın sesi, “Google’ın 2013 yılı Şeffaflık Raporu’na göre, Türk hükümetinin geçen yılın ilk altı ayında 1673 içerik kaldırma başvurusu yaptı. Bu diğer ülkelerin üç katı fazlası” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-