ECONOMIST: “GÜL TARAFSIZ DEĞİL”


 



Economist dergisi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün internet yasasını veto etmemesine dikkat çektiği
 haber analizinde, “Cumhurbaşkanı yine Başbakanı engellemeyi reddetti" deniliyor ve Gül’ün genel yaklaşımı için tarafsız değil” diye yazdı.



Türkiye’de kritik seçim süreci yaklaşırken Türkiye’ye hakim dindar muhafazakar unsurun ülkenin zaten zayıf olan demokratik yönetim yapılarını zedelemeye devam ettiğini kaydeden İngiliz Economist dergisi, “Cumhurbaşkanı Gül önceden bir mahkeme kararı olmadan interneti sansürlemeye olanak tanıyan tartışmalı internet yasasını imzaladı. Sayın Gül uzun bir süreden beri sert ve artan biçimde otokratik bir başbakanın hakim olduğu, Türkiye’nin kutuplaşmış siyasi kültüründe potansiyel ılımlaştırıcı bir etkisi olarak görülüyordu. Gül Erdoğan’a karşı koyabilecek tek şahsiyet olarak görüldü. Ancak Gül’ün interneti kısıtlayan yasanın kusurlarını bildiği halde onaylaması, önemli her noktada Başbakanı desteklediğini gösteren sicili ile uyumlu. Bazılarınca, Gül’ün prematür bir adım atması durumunda, uzun vadede Erdoğan’ı yerinden etmek ya da yerine geçmek için şansını zayıflatabileceği kaygısıyla ihtiyatlı davrandığının düşünüldü. Bunun inandırıcı olduğuna inanmıyoruz. Siyasi ve anayasal önemi göz önünde tutulursa Gül, süresiz uygun zamanı bekleyemez. Gül’ün tavrı için tarafsız bir tutum değil” ifadelerini kullandı.

 Dergi analizine şöyle devam etti:

“Türkiye’deki istikrarsızlık döneminde Cumhurbaşkanı Gül’ün sözleri ve eylemleri Erdoğan’a zaman ve hareket alanı kazandırmaya katkıda bulundu. Belki Başbakanın böyle güçlenmesi, Sayın Gül’ün başlıca amacı değildi ama kendisinin öngörmesi gereken sonuçtur. Bu nedenle ki Sayın Gül’ün Başbakana karşı koymak için arzu ya da yetenekten yoksun olduğu neticesine varmaktan kaçmak zordur. Yolsuzluk soruşturmalarının ortaya çıkmasının ardından Erdoğan birkaç gün "kırılgan gibi göründü. O sıralarda Cumhurbaşkanı Gül harekete geçmeme yönünde bir tercih yaptı. Önümüzdeki aylarda Türkiye’de ana siyasi meselesi  cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin aday olacağını oluşturacağı. Erdoğan, Türkiye’yi yönetmeyi sürdürmek için hangi görevin kendisine en iyi platform sunduğu kararını verecek gibi görünüyor. Gül konumu ve gücünü  daima ikincil olup dostu ve rakibinin arzularına göre sınırlandırmayı kabul etmiş gibi görünüyor”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-