RHEINISCHE POST: “AB VE TÜRKİYE KIBRISLA İLGİLİ ORTAK AÇIKLAMALARDAN MEMNUN”



Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafların BM gözetiminde müzakerelere başlamasını ele alan Rheinische Post gazetesi, “Yeni tasarı, Rum ve Türk bölgelerinin kendi iç işlerinde büyük ölçüde otonom olmasını, ancak bütün Kıbrıslıların, BM tarafından tanınan ve AB üyesi olan devletin şemsiyesi altında eşit haklara sahip vatandaşlar olmalarını öngörüyor. AB ve Türkiye ortak açıklamadan memnun” diye yazdı.

“Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kıbrıs Türklerinin Başkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa’da Ada'nın birleşmesine yönelik yeni bir hamleye giriştiler. İki devletten oluşan bir federasyonun kurulmasını öngören ortak bir açıklama, bu zemini oluşturdu. Yeni tasarı, Rum ve Türk bölgelerinin kendi iç işlerinde büyük ölçüde otonom olmasını, ancak bütün Kıbrıslıların, BM tarafından tanınan ve AB üyesi olan devletin şemsiyesi altında eşit haklara sahip vatandaşlar olmalarını öngörüyor. AB ve Türkiye ortak açıklamadan memnun” ifadelerini kullanan Alman gazetesi, “Bölünmüş Ada Kıbrıs üzerindeki ihtilafta yeni bir çözüm çıkabilir. Her iki halkın en üst düzey temsilcileri, Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kıbrıs Türklerinin Başkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa’da Ada'nın birleşmesine yönelik yeni bir hamleye giriştiler. İki devletten oluşan bir federasyonun kurulmasını öngören ortak bir açıklama, bu zemini oluşturdu” dediği haberine şöyle devam etti:

“Rumlar ile Türkler arasındaki ihtilaf yüzünden ortak cumhuriyetin yıkılmasının üzerinden yarım asrı aşkın bir zaman geçti. 40 yıl önce Lefkoşa’da Rumların yaptığı bir devlet darbesi ve bunun ardından Türkiye’nin askerî müdahalesinden beri Ada bölünmüş, kuzeydeki Türk kesimi ise izole edilmiş ve yoksul düşmüş durumda. Yeni tasarı, Rum ve Türk bölgelerinin kendi iç işlerinde büyük ölçüde otonom olmasını, ancak bütün Kıbrıslıların, BM tarafından tanınan ve AB üyesi olan devletin şemsiyesi altında eşit haklara sahip vatandaşlar olmalarını öngörüyor. Bu şemsiye devletin anayasası bağlayıcı olacak. Mülklerin iadesi gibi zor uzmanlık konularının yeni başlayan müzakerelerde açıklığa kavuşturulması gerekecek. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Ada’da yaşayan Rumlar ve Türkler, yeni Kıbrıs devleti tasarısıyla ilgili olarak ayrı ayrı referandumlarda sandığa gidecekler”.

“Kıbrıslıların ortak açıklamasını memnuniyetle karşılayan AB ve Türkiye, hızlı bir birleşme bekliyor” ifadesini kullanan Rheinische Post analizini şu değerlendirmelerle noktaladı:

“Geçmişte boşa giden birleşme denemeleri göz önüne alındığında, bu yeni girişimin de şüpheyle karşılanması sürpriz değil. Nitekim Anastasiadis iç siyasette baskı altında bulunuyor, çünkü bazı Kıbrıs Rum partileri ortak açıklamayı Türk yanlısı bularak reddediyor. Yine de iyimser olmak için sebepler var. Kıbrıs ve Yunanistan’daki mali krizler, bir birleşmenin avantajlarını ön plana çıkarıyor. Şimdiye dek AB üyesi Kıbrıs, yakınındaki Türkiye ile ticaret yapamıyordu. Yine, Ada'nın etrafında keşfedilen doğal gaz rezervlerinin işletilmesi, mevcut durumdakine nazaran birleşik bir Kıbrıs’ta çok daha kolay olacaktır.Türkiye’nin çözüme ilgisi var, çünkü çözüm bu ülkenin AB üyeliği yolundaki engelleri kaldıracak. Yalnızca Türkiye’nin tanıdığı Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bu ilk olumlu işaretlere güveniyor”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-