uluslararası basın Ukrayna’daki gelişmeleri tartışmaya devam ediyor.


 
LATVIJAS AVIZE: “EKONOMİK YAPTIRIM HALKIN ACISINI ARTIRIR”

Latvijas Avize gazetesi AB’nin Ukrayna yönetimine yaptırım uygulama planlarını mercek altına aldığı haberinde, “Ekonomik yaptırımların uygulanması ancak halkın çektiği acıyı artırır” diye yazdı.

Letanya gazetesi Latvijas Avize, “Letonyalı politikacılar tarafından da sık sık kullanılan bir sözcük var: Yaptırımlar. Ama nasıl bir yaptırım? Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve ona yakın isimlere AB’ye seyahat yasağı, banka hesaplarının dondurulması, Ukrayna mallarına boykot uygulanması gibi önlemler. Bunların bazıları Belarus’a karşı da uygulandı. Ancak bunun yol açtığı tek sonuç ülkenin Rusya ile yakınlaşması oldu. Ekonomik yaptırımların uygulanması ancak halkın çektiği acıyı artırır” yorumunda bulundu.


LA REPUBBLICA: “YAPTIRIMLAR, PUTİN’E YÖNELTİR”

İtalya’dan La Repubblica  gazetesi Ukrayna için Avrupa Birliği’nin getirmeyi planladığı yaptırımları ele aldığı haberinde, “Geçmişte Belarus’ta Alexander Lukaşenko rejimine karşı başvurulan önlemler meyvesini vermedi ve diktatörü sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile daha yakın bir ilişki içine girmeye yöneltti” dedi.

Gazete ayrıca şu değerlendirmelere yer verdi:

“Avrupa, Ukrayna’daki üst düzey yetkililerin vize taleplerinin reddedilmesinden, banka hesaplarının dondurulmasına kadar bir dizi yaptırımı uygulamak için işe koyuldu. Ancak bunların yapacağı etki konusunda büyük yanılsamalar içinde olmadıklarını da teslim ediyorlar. Geçmişte Belarus’ta Alexander Lukaşenko rejimine karşı başvurulan önlemler meyvesini vermedi ve diktatörü sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile daha yakın bir ilişki içine girmeye yöneltti. AB bu hataya yeniden düşmek istemiyor. Ancak Suriye sorunundaki hatasını da tekrarlamak istemiyor. Çünkü Beşar Esad rejiminin uluslararası alanda izole edilmesi oradaki iç savaşı hızlandırdı ve İslamcıları güçlendirdi”.

 EL PAIS: “AB, UKRAYNAYI MOSKOVA’YA BIRAKIRSA GÜVENİRLİĞİ BİTER”

İspanya’dan El Pais gazetesi Ukrayna ile ilgili yorumunda AB’nin rolünü irdeleyerek, “AB, Ukrayna’yı Moskova yönetimine bırakırsa, zaten dünya genelinde düşük olan güvenilirliğini berbat etmiş olur” ifadesini kullandı.

Gazete, “Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Ukrayna’daki protestoları kanlı biçimde bastırması, AB ile Rusya’yı karşı karşıya getiren bir politik hat yarattı. Bu baskı ve zorlama politikaları senaryosunu ancak Kremlin yazmış olabilir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’nın AB’nin etki alanına girmesini kararlı bir biçimde engelliyor. Çünkü bu, onun neoemperyalist bakış açısına göre başarısızlık anlamına gelir. AB için gerçeklerle yüzleşme zamanı geldi. Brüksel bir taraftan Rusya ile iyi ilişkiler istiyor, diğer taraftansa Ukrayna’nın demokratikleşmesini engelleyen Putin’in manevrasıyla mücadele etmeyi. AB, Ukrayna’yı Moskova yönetimine bırakırsa, zaten dünya genelinde düşük olan güvenilirliğini berbat etmiş olur” şeklinde kaydetti.

MAGYAR NEMZET: “BRÜKSEL VE MOSKOVA İŞBİRLİĞİNE GİTMELİ”

Sağ milliyetçi Macar Magyar Nemzet gazetesi de “Brüksel’in Moskova ile işbirliğine gitmesi sayesinde soruna bir çözüm bulunabilmesi mantıklı görünüyor” diye yazdı.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Rusya Ukrayna’nın kendi tebası olarak kalmayacağına razı gelmek, Avrupa Birliği de Kiev’in kendisine bağımlı bir alt beylik olmadığını tanımak zorunda. Bu rekabetin kazananı olmayacaktır. Kaos içinde batan bir Ukrayna, bütün bölgenin güvenliğini tehlikeye atabilir. Tam da bu yüzden, sadece Brüksel’in Moskova ile işbirliğine gitmesi sayesinde soruna bir çözüm bulunabilmesi mantıklı görünüyor. Bunu her iki taraf da durumun bu denli tırmanmasına katkı sağladığı için yapmak zorunda. Şimdi Ukrayna’da barışı tesis etmek de onların görevi”.

DER TAGESSPIEGEL: “KİEV VE MOSKOVA AB’NİN BECERİSİNİ ÖLÇERKEN SERT POLİTİKAYA DEVAM EDİYOR”

Der Tagesspiegel’de ise Avrupa Birliği’nin, Ukrayna krizindeki rolüne ilişkin, “Başbakan Merkel, pazartesi günü Berlin’de Ukraynalı muhalifleri ağırladı ve onlara destek sözü verdi. Bir gün sonra ise Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, şiddete dayalı bir çözümü dayatmaya çalıştı. Bu da bir iktidar göstergesi: Kiev ve Moskova yönetimleri, Almanya’nın ve AB’nin istek ve becerisini ölçerken, Ukrayna’da sert bir politika uygulamayı sürdürüyor” dedi.

 Alman Der Tagesspiegel gazetesinin analizi şöyle:

“Acil olarak şiddetin durdurulması gerekiyor. Çağrılar yanlış değil. Fakat sorumlular Avrupa Birliği’ni bir güç odağı olarak görmeyi reddettikçe, bu çağrıların etkisi de hafif kalıyor. Başbakan Merkel, pazartesi günü Berlin’de Ukraynalı muhalifleri ağırladı ve onlara destek sözü verdi. Bir gün sonra ise Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, şiddete dayalı bir çözümü dayatmaya çalıştı. Bu da bir iktidar göstergesi: Kiev ve Moskova yönetimleri, Almanya’nın ve AB’nin istek ve becerisini ölçerken, Ukrayna’da sert bir politika uygulamayı sürdürüyor. Berlin ve Brüksel’in önce yaptırımlar gibi hedefe yönelik icraatlar aracılığıyla saygı kazanması gerekiyor. Ancak ondan sonra müzakerelerin başarıya ulaşma şansı olur”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-