TELEGRAPH: “MODEL DEMOKRASİ GEZİ GÖSTERİLERİ SIRASINDA RAYDAN ÇIKTI”


 

İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye’de model demokrasinin Gezi gösterileri sırasında 6 kişinin öldürüldüğünde raydan çıktığını yazdı.

Türkiye için yükselen piyasalarda ilk düşen domino taşı tabirini kullanan İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye’nin büyüme modeli  2007 yılında tükenme noktasına geldi.  Bunun ardından meydana gelen tüketim patlamasını ise sıcak para sürükledi. Model Müslüman demokrasisi, geçen Haziran ayında polisin, İstanbul’daki Taksim Meydanı ve ülkenin diğer bazı kentlerinde göstericilere ateş açıp altı kişiyi öldürdüğü ve 8 bin kişiyi yaraladığında raydan çıktı. O zamandan beri işler daha kötüye gidiyor” dedi.

AB diplomatlarının Başbakan Erdoğan demokrasi ve hukuk üstünlüğü konusunda o kadar açık bir ihlal içindeki Türkiye’nin AB hedefinin kuşkulu duruma geldiğini söylediklerine de dikkat çeken İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan yolsuzluk soruşturmalarına misilleme olarak yargı ve emniyette temizlik yaptı. İslami Opus Dei nitelemesi yaptığı Gülen Hareketi ile ilgili Erdoğan’ın yaptığı paralel devlet suçlamalarına dikkat çektiği analizinde, bir AB diplomatının “Yargı darbesi iddiaları bize sökmez. Başbakan, yeni düzeni korumak için savunma durumuna geçiyor. Yeterince sadık gibi görülmeyen herkes zorla dışlanıyor. Yürütmeyi hesap vermeye zorlayan inandırıcı parlamenter dengeleri yok. Erdoğan, demokratik kurumlara böyle davranamaz. Geçen Ocak ayında Brüksel’de kendisine bunların Kopenhag kriterlerinin sürekli ihlalleri olduğu ve Türkiye’nin katılım sürecini tehlikeye soktuğu net biçimde anlatıldı” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

“Ergenekon davalarıyla zaten silahlı kuvvetlerinin üst kademelerinin başları kesildi” diyen gazete, “AB’de üyelik müzakerelerini askıya almak gibi henüz bir planın yok. Ancak bu tür keskin düşünceler, kapalı kapılar ardından dolaşıyor” ifadesini kullandı.

Gazete haberini, genç nüfusu ve yeniden uyanan toplumun tazeliği ile teoride Türkiye’nin Avrupa’nın büyük umudu olması gerekiyor. Başbakan Erdoğan Suriye’ye Sünni Müslüman tarafı yanında müdahale edip Kemal Atatürk’ün laik devletin tuğlalarını tek tek sökerek Türkiye’deki mezhebi tartışmaların köpüğünün su üstüne çıkmasına neden olduğu” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-