FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN ONARILMAZ BİÇİMDE LEKELENDİ”


 

Financial Times gazetesi, 17 Aralık’tan itibaren Türkiye’deki son gelişmeleri ele aldığı haber analizinde, “Erdoğan’ın itibarı yurt içinde ve yurt dışında onarılmaz biçimde lekelendi” diye yazdı.



İngiliz Financial Times gazetesi, “Erdoğan şimdi Türkiye’nin sorunlarının kaynağı. Soyut komplolara sert vurmayı sürdürürse eğer, ülkeye olan güven çökebilir. Erdoğan’ın itibarı yurt içinde ve yurt dışında onarılmaz biçimde lekelendi” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan’ın oğlu Bilal ile bir görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kaydı için düşmanlarınca montaj yapılan bir kaset olduğunu söyledi” diyen İngiliz gazetesi, “Erdoğan’ın dijital çağ ile uyum sorunu var. Ancak o da Türkiye’de zor durumda. Köşeye sıkışmış olsa da Erdoğan hala Türkiye’nin en güçlü şahsiyetidir. Laik muhalefetteki karşıtları ise pigmeler” ifadesini kullandı.

Bu noktaya nasıl gelindi?  sorusunu da soran İngiliz gazetesi, “Sayın Erdoğan, fazla uzun bir süre iktidarda. AK Parti döneminde eski elitleri bir kenara atma tarzı Türkiye’nin kurumlarının zayıflığını ortaya koydu ve hukuk üstünlüğünün sorgulanmasına neden oldu. Hükümet, bir dizi barok komplo davalarında generalleri ve Kemalist müttefiklerini ezmek amacıyla hukuku kullanmak ve gerekli olduğunda istismar etmek için Gülenci savcı ve yargıçlarla ile ittifaklar kurdu. Ancak ordunun etkisiz hale getirilmesinden sonra Sayın Erdoğan, Gülencilerin Türkiye’nin kurumlarını ele geçirme hırslarına sınırlamalara koymaya başladığında bu koç başlı kütük bir bumeranga dönüştü” şeklinde kaydetti.

 Gazete haberine şöyle haber analizine şöyle devam etti:

“Paradoksal olarak Sayın Erdoğan, tamamlanmamış olsa da gerçek ve AB katılımı olasılığının lokomotifi olduğu bir anayasal devrimini yönetti. Almanya ve Fransa gibi AB üyelerinin Türkiye’nin üyeliğine karşı tavır almaları üzerine Avrupa Türkiye’de bir reform motoru olmaktan çıktı. AB’nin dışarıda tutmak istediği bir ülkede internet ve HSYK yasalarına yönelik Brüksel kayaklı eleştiriler acizlik”.

Mustafa Sarıgül’ün adaylığına da değinen Financial Times, “AK Parti’nin İstanbul yarışını kaybetmesi durumunda bu sonun başlangıcı olabilir. Ancak hiç kimse, seçimlerde Erdoğan’a zarar vermezse bile işler yine kötüye gidebilir. Sayın Erdoğan, şirketler, okullar, gazeteler, mahkemeler ve karanlık odalardaki soyut komploları sert vurmayı sürdürürse eğer kısa vadeli sermaye girişlerine kırılgan olan Türkiye’ye güven çökebilir” yorumuyla analizini noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-