GUARDIAN:“TÜRK POLİSİ BAŞBAKAN VE GÜLEN CEMAATİ ARASINDAKİ KAVGAYA YAKALANDI”


 

AKP hükümeti ve Gülen Cemaati arasındaki gerilimi ele alan Guardian gazetesi, “Türk polisi Başbakan ve eski müttefiki arasındaki kavgaya yakalandı” diye yazdı.

“Türk polisi Başbakan ve eski müttefiki arasındaki kavgaya yakalandı” diyen Guardian, “ Yaşlı din adamının gücü ve nüfuzu Türk siyasetinin belirleyicisi. Erdoğan geçmişte partisinin önemli bir müttefiki olan Gülen’e, hükümeti, en yakın çalışma arkadaşlarını ve ailesini içine alan yolsuzluk skandalının geçen Aralık’ta patlamasından bu yana savaş açtı. Erdoğan binlerce polisin ve soruşturmaları yürüten savcıların görev yerini değiştirerek sert bir yanıt verdi. Başbakan geçen ay da AB liderlerine Gülen’le savaşın siyasi bir ölüm kalım mücadelesi olduğunu anlattı” dedi.

Üst düzey bir AB yetkilisinin de Erdoğan için söylediği ‘Paralel devlet adını verdiği oluşumu öldürme saplantısıyla doluydu’ sözlerini aktaran İngiliz gazetesi, “Türkiye’de Gülen hareketinin yargı ve güvenlik kurumlarında hesap sorulamayan bir nüfuz elde ettiği uzun süredir konuşuluyordu. Ahmet Şık ve eski polis müdürü Hanefi Avcı cemaatle ilgili kitap yazdıkları için hapse atıldı. Ama bunlar Erdoğan ve Gülen müttefikken oldu." diyen Guardian polis Yılmaz’ın şu sözlerini de kullanıyor: "Birine istihbarat şubesine nasıl girmeyi başardın? Diye sorduğumda ‘Dua ettim ve girdim’ derlerdi. Altı dil konuşan, sınıf birincisi arkadaşlarımız vardı ve karakol nöbeti bekliyorlardı. Çok daha az kalifiye olanlar üst düzey görevleri aldı çünkü Gülencilerle bağlantıları vardı” şeklinde kaydetti.

Gazete ayrıca, “Türkiye ve ülke dışında Erdoğan yönetimine yönelik yolsuzluk iddialarının Gülen’den kaynaklandığı ve hareketin hâkim olduğu istihbaratın kalitesi nedeniyle iddiaların içinin boş olmadığı düşünülüyor. Erdoğan sadece Gülen’i yok etmeye değil, yolsuzluk iddialarının üzerini örtmeye çalışıyor gibi de görülüyor” yorumunda bulundu.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-