Heartz"Mavi Marmara meselesine son verme zamanı geldi”





Dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan, Mavi Marmara baskınını ve Türkiye-İsrail ilişkilerini tartışmaya devam eden Haaretz gazetesi, “İsrail için anlaşma imzalama ve stratejik bir müttefik ile bağlarının kesilmesine neden olan üzücü Mavi Marmara meselesine son verme zamanı geldi” diye yazdı.

“Türkiye ile tazminat anlaşması imzalanma eşiğinde gibi görünüyor” diyen İsrailli Haaretz gazetesi, “İsrail için anlaşma imzalama ve stratejik bir müttefik ile bağlarının kesilmesine neden olan üzücü Mavi Marma meselesine son verme zamanı geldi. Geri baktığımızda İsrail hükümetinin mesele boyunca gösterdiği davranışı eleştirmemek elde değil. İsrail’in sorumluluğu üstlenmeden kaçınıp özür ve tazminat taleplerini reddetmesi  bir tür kibir. İsrail dahil herhangi bir ülkenin, Türkiye’nin yerinde olsa onun ortaya koyduğu tepkiden farklı bir yanıt vermesi şüpheli. İsrail’in hatalarını kabul etmesi iki yılı aşkın bir zamanı aldı ve  bu ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın ağır bir baskı uygulamasının ardından geldi” şeklinde kaydetti.

Gazete haberini şu değerlendirmelerle sonlandırdı:

“Türkiye, İsrail ile yakın bağları olan tek Müslüman ülkesi ve bölge için büyük bir stratejik önemi var. İsrail’in Ankara ile iyi ilişkilerden vazgeçme lüksü yok. Bir uzlaşma anlaşmasının yapılması, büyükelçilerin yeniden atanması ve resmi bir angajman kanalının yeniden açılması, karşılıklı hesaplaşma döneminin sonuna vurgu yapar. İsrail devletinin, Türk halkı ile bağlarının rehabilitasyonu için de çalışması gerekecek”.

 
 
 



 




 
 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-