PYD EŞ BAŞKANI ASYA ABDULLAH BBC’YE KONUŞTU: “ROJAVA’DAKİ SİSTEM TÜRKİYE KARŞITI DEĞİL”


 

BBC, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah’ın  Suriyeli Kürtlerin oluşturulan kantonlar ile ilgili, ‘Kantonlarda kurulan PYD yönetimi değil’ dediği açıklamalarına dikkat çektiği haberinde, “Biz, Türkiye’nin var olanı, gün yüzünde olanı desteklemesini istiyoruz. Türkiye’nin birtakım hesapları var ama Rojava’daki sistem, Türkiye karşıtı bir sistem değil” şeklindeki açıklamalarına yer verdi.



Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin Rojava’da olarak adlandırılan bölgede bulunan Cizire ve Kobani’den sonra 29 Ocak’ta Afrin kentinde de demokratik özerklik ilan etmesinin ardından BBC’ye demeç veren Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah, “Kantonlarda kurulan PYD yönetimi değil. Biz, Türkiye’nin var olanı, gün yüzünde olanı desteklemesini istiyoruz. Türkiye’nin birtakım hesapları var ama Rojava’daki sistem, Türkiye karşıtı bir sistem değil” dedi.

Özerkliklerin ardından öncelikli olarak iki hedeflerinin olduğunu kaydeden Abdullah, “Birinci öncelikli hedefimiz bakanlıkların ve bunların alt sisteminin yeniden örgütlenmesi. İkinci aşamada da bu bakanlıklar üzerinden toplumsal sorunları gidermeye çalışacağız. Demokratik özerklik modeli bunu gerektiriyor. Kantonların ilanıyla birlikte  son derece yanlış beyanatlarda bulunuldu ve yanlış değerlendirmeler yapıldı. Örneğin bunun PYD hükümeti olduğu öne sürüldü. Oysa böyle bir şey söz konusu değil Cizire kantonu son derece ilginç. Cizire kantonunun üç sorumlusundan biri Kürt, biri Arap, öbürü de Süryani” diye konuştu.

IŞİD örgütünün Rojava açısından tehdit oluşturduğunu ve her an çatışma yaşanabileceğini vurgulayan PYD Eşbaşkanı Abdullah, “Biz askeri değil, siyasi çözümden yanayız. Bir saldırı durumunda ise Kürtlerin yapabileceği kendi haklarını ve kendi bölgesini savunmaktır” dedi.

Esad hükümetinin, kendilerine zımnen destek verdiği yönündeki iddialarıyla ilgili soruya ise, “Biz, demokratik olmayan güçler tarafından desteklenecek bir yapıya sahip değiliz” yanıtını verdi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-