HSYK ÜYESİ ÇİÇEKLİ BBC’YE KONUŞTU: “DEVLET TEK ELDE TOPLANMAYA ÇALIŞILIYOR”



HSYK üyelerinden Prof. Dr. Bülent Çiçekli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan HSYK yasasına ilişkin, “Son haftalarda TBMM gündemine gelen yasalarla birlikte çok seslilikten uzaklaştığımızı ve devlet güçlerinin, otoritesinin ve yetkisinin tek elde toplanmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini görüyoruz” dedi.

BBC Türkçe’ye konuşan Çiçekli yeni HSYK yasasından kaygılı olduğunu belirterek, “Son haftalarda TBMM gündemine gelen yasalarla birlikte çok seslilikten uzaklaştığımızı ve devlet güçlerinin, otoritesinin ve yetkisinin tek elde toplanmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini görüyoruz. Yasama ve yürütmenin bu kadar iç içe geçtiği bir ortamda yargı üzerinde yürütmenin yetkilerinin bu derece arttırılmasının normal bir demokratik ülkedekinden çok daha fazla facia sonuçlara neden olacağı endişe ve kaygısını taşıyorum. Özellikle yargı bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek, adil bir yargılamanın yapılmadığı algısını kamuoyuna verecek çok ciddi sayıda düzenleme içerdi. Adalet Bakanı’na kurul üzerinde çok ciddi yetkiler veriliyor” ifadelerini kullandı.

HSYK’nın tasarrufunda bulunan bazı idari kararların bundan sonra Bakanlığa devredilmesini kaygı verici olduğunu kaydeden Çiçekli, “Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hem HSYK’nın hem Adalet Akademisi’nin çalışan bütün personelinin görevlerinin sonlandırılacak olmasını demokratik bulmuyorum” dedi.

Çiçekli ayrıca, 17 Aralık operasyonlarına katılan savcı ve hakimlerin görev yerlerinin değiştirilmesini yargı bağımsızlığı açısından doğru bulmadığını da söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-