NEW YORK TIMES: “TÜRK LİRASININ DÜŞÜŞÜNÜN SONUÇLARI CİDDİ OLACAK”



 


New York Times gazetesi, Türk Lirasının yeni bir düşüşünün sonuçlarının ciddi olacağını yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi, Kapalı Çarşı döviz piyasasından hareketle Liranın değer kaybına dikkat çektiği haberinde, “Lira, Mayıs’tan bu yana dolara karşı değerinin üçte birini kaybetti ve yeni bir düşüşün sonuçları ciddi olur” dedi.

Son dönemde liranın ulaştığı düzeyin alarm verici olduğunu ifade eden ABD’li gazete, “FED’nin geçen Mayıs ayında tahvil alımlarını azaltacağı yönünde sesleri çıkarmaya başlayıp yatırımcıların paralarını daha az riskli piyasalarına kaydırmaya başlamalarından bu yana lira değerinin üçte birini kaybetti. Daha yakın bir geçmişte ise sürekli döviz çıkışı, daha çok bir izdihama benziyor ve liranın değer kaybının yarısı, Aralık ortasından sonra, siyasi kargaşanın Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı içine çektiği ve komşu Suriye ve Irak’taki şiddetin tüm gücü ile sürdüğü bir sırada meydana geldi” diye yazdı.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Hafta sonundaki internet yasasını protesto eden göstericiler ile polis arasındaki çatışmalardan sonra yatırımcılar Türkiye ile ilgili tedirginliğinin daha da büyüyebileceğini söyledi. Lira’nın düşüşü Türk ekonomisini tehlikeye attı. Düşüş Avrupa’nın kenarında yeni bir finansal kriz korkularını yarattı. Standard -Poor’s Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife çevirdi. Türk şirketleri 130 milyar dolarlık yabancı para cinsinden borç aldı. Liranın hızlı düşüşü Türk ekonomisinin kısa vadeli dış sermayesine olan bağımlılığını gözler önüne serdi. Sonuç ne olursa olsun Türkiye, büyük ölçüde yabancı yatırımcıların ve Washington’da belirlenen politikaların insafına kaldı”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-