GUARDIAN: “PROTESTOCULARIN ÖFKE KAYNAĞI UKRAYNA’DA ETNİK NİTELİKLİ AYAKLANMA, TAYLAND’DA SINIF SAVAŞI, TÜRKİYE’DE İSE ERDOĞAN”


 

 Guardian gazetesi, Ukrayna’daki ayaklanma gittikçe etnik bir niteliğe bürünürken, Tayland’da bir sınıf savaşı söz konusu iken, Türkiye’de protestocuların öfkesinin başlıca kaynağı bir adam oldu, Recep Tayyip Erdoğan” yorumunda bulundu.

Guardian gazetesi Simon Tisdall  imzalı “Ayaklanma reçetesi: Ukrayna, Türkiye ve Tayland’ın Ortak Noktası Nedir? sorusunu sorduğu analizinde, “Dünya çapında yaşanan sokak ayaklanmalarından ‘her devrim farklıdır’ dersinin çıkarılması gerekir. Aynı zamanda açık ki bu modern enterkonnekte dünyada halk ayaklanmaları aralarında çapraz döllenme var ve sık sık başka benzerlikleri de oluyor. Türkiye, Ukrayna, Tayland, Venezuela ve Bosna Hersek, tümü, liderleri, kötü yönetime, yolsuzluklara ve ekonomik skleroza öfkeli halk tarafından kuşatılmış olan orta gelirli demokrasilerdir. Bu günlerde kalabalıklardan korkacak bir şeyleri olanlar sadece diktatörler değildir. Ayaklanan demokrasiler arasındaki farklılar çok öğreticidir. Ukrayna’da ayaklanma gittikçe bir etnik niteliğine bürünürken Tayland’da esasen kentli orta sınıf ile sübvanse edilen kırsal kitle arasında bir sınıf savaşı söz konusu. Türkiye için ise, protestocuların öfkesinin başlıca odağı, bir adam oldu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan” diyor” diye yazdı.

Guardian ayrıca, analist Michael Rubin’in, “İstanbul Belediye Başkanı iken Erdoğan, demokrasiyi bir tramvaya benzeterek ‘gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz’ demişti. İktidarı sağlamlaştırmak, yargının içini temizlemek, özgür ifadeyi bastırmak, medyayı frenlemek ve siyasi muhaliflerini cezaevine göndermek için harekete geçerken sözünün eri olduğunu kanıtladı”  şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-