ECONOMIST: “AKP’NİN GENEL MERKEZ GİRİŞİNDEKİ SOLAN ZAMBAK BUKETİ İKTİDAR PARTİSİ İÇİN EN UYGUN SEMBOL”


 

Economist dergisi, Türkiye’deki son gelişmelere yer verdiği haber analizinde, “Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nin girişinde solan zambak buketi Türkiye’nin iktidar partisi için uygun bir amblemdir” diye yazdı.

İngiliz Economist dergisi, ‘Türk siyaseti: her şey mümkün’ başlığını kullandığı haber analizinde,  “Türkiye’de belirsizlikler hakim olurken yeni bir skandal, Erdoğan hükümetini sardı. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nin girişinde solan zambak buketi Türkiye’nin iktidar partisi için uygun bir amblem. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasi hayatı için mücadele veriyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal ile yaptığı görüşmelere ait olduğu iddia edilen ses kaydına dikkat çeken İngiliz Economist dergisi, “Erdoğan, tapeyi haince bir montaj olarak nitelerken Gülen’in eserinin olduğunu da ima etti. Gülencilerin Mart seçimi öncesi Erdoğan’ı görevden uzaklaştırmak istedikleri iddiaları var. Başarılı olabilirler mi? Genellikle ihtiyatlı olan Batılı diplomatların her şey mümkün demeleri, ülkeyi saran belirsizliğin bir ölçüsüdür” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın yolsuzluk soruşturmasının yabancı bir komplo olduğunu söylediğini de kaydeden İngiliz dergisi, “Ancak bomba gibi tapeler, birçok kişide kuşku yarattı. Son tapeyi en az 2 milyon Türk tarafından izlendi. Bir kadın, İstanbul’daki bir vapurda tapeyi diğer yolculara dinletti. Binlerce kişi, hükümete istifa çağrısı ile sokaklara döküldü. Geçen yazdaki Gezi protestoları sırasında görülen şiddetin tekrarlanacağı kaygılar sürerken yeni gösteriler bekleniyor” şeklinde kaydetti.

Huzursuz Kürtlerin de gösteri yapmakla tehdit ettiklerini ifade eden Financial Times, “Şimdiye kadar Erdoğan’ın yanıtı binlerce polis ve yargıyı görevden almaktan, internet sansürünü sıkılaştırmak ve hükümete, yargı ve savcılar üzerinde daha çok kontrol sağlamak amacıyla tartışmalı yasaları geçirmekten ibaret oldu. Sayın Erdoğan, bu önlemlerin Sayın Gülen’in paralel devletini kaldırmak için gerekli olduğunu söylüyor. Ama bu, birçok kişiye, kendi kontrolü sağlamlaştırmak, yeni suçlayıcı kayıtların ortaya çıkmasını önlemek ve kendini ve ailesini yargılanmaktan korumak için kaba bir girişim gibi geliyor” diye yazdı.

Birçok kişinin Erdoğan ailesinin sahibi oldukları iddia edilen milyon dolarları dışarı çıkarma görüntülerinin çıkmasını beklediğini de ifade eden Financial Times, “İnternet ve HSYK yasalarını onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de eleştiri çekti. Gül’ün Erdoğan ile görev değiştirmek istediği varsayılıyor. Ancak AK Parti Mart ayında güçlü bir zafer elde etmezse Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hayali ulaşılmaz gibi görünüyor” yorumunda bulundu.

“Seçim sonucunu tahmin etmenin imkansız olsa da seçmenlerin ekonomik sıkıntı hissetmedikçe kendilerini yönetenlerin yolsuzluklarına pek takmayacakları yönünde genel bir kanı var. Ancak bu görüş yanlış olduğu kanıtlanırsa eğer ve şimdi birkaç kişi AK Parti’nin Ankara’yı kaybetmesini bekliyor, Ak Parti üyelerinin nihayet Sayın Erdoğan’ın yerine başka birini getirme zamanının geldiğine karar verebilir” diyen İngiliz gazetesi analizini, Sayın Gül hala olası bir halef olarak adı geçiyor. Diğeri de, lekesiz bir itibara sahip Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. Ancak daha büyük bir mesele Sayın Erdoğan’ın nereye konulacağıdır. Ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu hafta Başbakana neyi yapması gerektiğini söyledi: Helikoptere bin, yurt dışına kaç” ifadeleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-