FINANCIAL TIMES: “ANKARA’DA SAVAŞ YETKİLERİ”



Financial Times gazetesi, MİT’e geniş yetkililer veren tasarıyı ele aldığı haberinde, “Tasarı Çarşamba günü, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşürken hukuk üstünlüğünü temel alan sağlam politikaların öneminden söz ettiği sırada sunuldu” diye yazdı. Gazete ayrıca bir analistin “Bunlar adeta savaş yetkileri” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

“Bunlar adeta savaş yetkileri. Bu esasen Türk anayasasındaki özgürlükler rejiminin askıya alınması demektir” şeklindeki görüşlerini aktaran İngiliz gazetesi, “Üst düzey bir uluslararası yetkilinin, “Türkiye’nin kurumları, bir petrol devletinin bağımsızlığı ve özerkliğini geliştiriyor ama petrol olmadan” şeklindeki sözlerine yer verdi.

Teklifi destekleyenlerin MİT’nin son dönemde üstlendiği görevlerin bazıları nedeniyle teşkilatın yasasının güncelleştirilmesinin gerektiğini söylediklerine dikkat çektiği haberinde, “MİT Başkanı Hakan Fidan Erdoğan’ın en yakın yardımcılarından biri. Başbakan polisin, savcılıkların ve yargının Gülencilerle dolu olduğunu söyledi” dedi.

WALL STREET JOURNAL: “MİT YASA TEKLİFİ, YÜRÜTMENİN KİLİT KURUMLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜNÜ GENİŞLETMEYE YÖNELİK SON ADIM”

Wall Street Journal gazetesi, MİT’e geniş kapsamlı yetkiler veren yasa teklifini “Seçimler öncesi yürütmenin kilit kurumlar üzerindeki kontrolünü genişletme yönündeki son adım” olarak niteledi.

Teklifin seçimler öncesi yürütmenin kilit kurumlar üzerindeki kontrolü genişletmeye yönelik son adım olduğunu kaydeden Amerikan Wall Street Journal gazetesi,  “Teklif mahkeme kararı olmadan MİT’e  devlet kurumları ve özel şirketlerin kayıtlarına sınırsız erişimini sağlayacak. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’, teklifin olağanüstü bir şey olmadığını ifade ederken muhalefet ise yasanın Türkiye’yi bir istihbarat devletine dönüştüreceğini söyledi. Erdoğan’ın bunun paralel devleti  yok ederek demokrasiyi ilerleteceğini savundu” dedi.

New York’ta bulunan siyasi risk danışmanlık şirketi Teneo Intelligence’in Genel Müdürü Wolfango Piccoli’nin “Başbakanın güç mücadelesini, yürütmenin kurumlar üzerindeki kontrolünü güçlendirme çabasını örtmek için kullandı. Ülkede inandırıcı bir kontrol denge sistemi yok” şeklindeki sözlerini aktardığı haberinde, “Yolsuzluk soruşturmalarına yasama alanında verilen yanıt ile emniyet ve yargıdaki görev almalar Batılı başkentlerde kaygı yarattı ve Türkiye’nin Avrupa demokratik standartlarından daha da uzaklaşmasından korkan Brüksel’in tepkisini çekti” diye yazdı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-